ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Σήμερα η πρώτη πανσέληνος του 2024 – Galaksias Portal News

Η πρώτη πανσέληνος του έτους, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Λύκου», θα ανατείλει στον ουρανό σήμερα το βράδυ της Πέμπτης (25/1). Στη χώρα μας, ειδικότερα, η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στην κορύφωσή της χαράματα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου (00:12).

Η σημερινή πανσέληνος είναι ένα από τα λίγα αστρονομικά γεγονότα του χειμώνα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές βροχές μετεωριτών, πλανητικές ευθυγραμμίσεις ή άλλα σπάνια φαινόμενα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της AccuWeather, Μπράιαν Λάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου»

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου» επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό το κάνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού, σύμφωνα με το Almanac.

Τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι επίσης γνωστή με τα εξής ονόματα: «Κεντρικό Φεγγάρι»- επειδή εμφανίζεται περίπου στο κέντρο του χειμώνα- «Κρύο Φεγγάρι», «Φεγγάρι του Πάγου» και «Σκληρό Φεγγάρι».

Πότε έρχεται η επόμενη πανσέληνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επόμενη πανσέληνος θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου. Είναι γνωστή ως το «Φεγγάρι του Χιονιού» λόγω των μεγάλων χιονοπτώσεων που συχνά συμβαίνουν τον εν λόγω μήνα. Αυτή θα είναι η τελευταία πανσέληνος πριν από την άφιξη της αστρονομικής άνοιξης στις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το AccuWeather.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button