Κόσμος

Πράσινο φως για αποστολή πρόσθετων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία – Galaksias.com

Πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας συμφώνησαν την Παρασκευή (19/4) να εφοδιάσουν το Κίεβο οι χώρες του ΝΑΤΟ όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το (γαλλικό σύστημα) SAMP/T και πολλά άλλα. Εκείνοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη ώστε να αγοραστούν για την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, επειδή η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά αφού η ζωτικής σημασίας βοήθεια από τις ΗΠΑ έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και η ΕΕ δυσκολεύεται να παραδώσει εγκαίρως νέα όπλα.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε λεπτομερώς πόσα νέα αντιαεροπορικά συστήματα θα παραλάβει η Ουκρανία, λέγοντας ότι αναμένει νέες ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Και αναμένω ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη βοήθεια και στήριξε στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία δεσμεύτηκε να εφοδιάσει το Κίεβο με μια τρίτη συστοιχία Patriot από τα αποθέματά της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοτ ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Τι είπε ο Ζελένσκι στους υπουργούς του ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον επτά συστήματα αεράμυνας Patriot ή άλλα υψηλής τεχνολογίας συστήματα αεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, με τον Ουκρανό πρόεδρο να προτρέπει τα μέλη της Συμμαχίας να εντείνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια στο Κίεβο.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία μέσω βίντεο-σύνδεσης στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε το τρέχον επίπεδο ξένης βοήθειας ως «πολύ περιορισμένο» και ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν αφέθηκε να προστατευτεί μόνο του στη μαζική αεροπορική επιδρομή του Ιράν το περασμένο Σάββατο.

«Ο Πούτιν πρέπει να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και ο ουρανός μας πρέπει να γίνει ξανά ασφαλής… Και αυτό εξαρτάται πλήρως από την επιλογή σας… (η) επιλογή αν είμαστε πράγματι σύμμαχοι», τόνισε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και ουκρανικών πόλεων τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας την πίεση στο Κίεβο καθώς οι πολυάριθμες και καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις της Μόσχας προχωρούν αργά στο πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button