Κόσμος

Το 23% θα ήθελε «ο στρατός να κυβερνά τη χώρα» – Galaksias.com

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου OpinionWay, το 68% των Γάλλων κρίνει ότι η «δημοκρατία δεν λειτουργεί πλέον καλά», ένα ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με το ετήσιο βαρόμετρο που διεξάγεται από το Κέντρο Μελετών της Πολιτικής Ζωής της Γαλλίας (Cevipof, που συνδέεται με το Sciences Po).

Η αύξηση αυτή είναι επίσης σημαντική στην Ιταλία (+5% στο 63%) και κυρίως στη Γερμανία (+8% στο 47%).

Μονάχα το 18% (+1) των Γάλλων εκτιμά ότι η γνώμη τους «λαμβάνεται υπόψη» από τους πολιτικούς αξιωματούχους. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 33% στη Γερμανία, όμως με μια πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων σε διάστημα ενός έτους.

«Δυσπιστία» για την πολιτική νιώθει το 37% των Γάλλων

Όταν σκέφτονται την πολιτική, το 37% των Γάλλων νιώθει καταρχάς «δυσπιστία», ένας σταθερός αριθμός, έναντι 30% στην Ιταλία (+1) και 30% επίσης στη Γερμανία (+4).

Μονάχα το 30% (+1) των Γάλλων κρίνει ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι του είναι «μάλλον έντιμοι» έναντι 45% των Γερμανών (-8) και 26% των Ιταλών (-3).

Δυσαρεστημένο το 60% από τον Μακρόν στη Γαλλία και το 68% από τον Σολτς στη Γερμανία

Το 60% (+1) των Γάλλων δηλώνει δυσαρεστημένο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που οι Γερμανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σε ποσοστό 68% για τον καγκελάριό τους Όλαφ Σολτς, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 23%. Στην Ιταλία, η αντιδημοτικότητα της επικεφαλής της κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι αυξάνεται επίσης κατά 9%, φθάνοντας στο 44%.

Το 23% των Γάλλων θα επιθυμούσε «ο στρατός να κυβερνά τη χώρα»

Εντούτοις, καταγράφονται αντιφάσεις μεταξύ των ερωτηθέντων. Το 83% (+1) των Γάλλων δηλώνει υπέρ ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, ενώ το 34% (+5) θα ήθελε να έχει στην ηγεσία της χώρας «έναν ισχυρό άνδρα που δεν θα ανησυχεί για το Κοινοβούλιο ούτε για τις εκλογές» και το 23% (+4) θα επιθυμούσε «ο στρατός να κυβερνά τη χώρα».

Βάσει της δημοσκόπησης, το 27% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της Δεξιάς, το 22% υπέρ της Αριστεράς, το 15% στο Κέντρο, το 9% στην ακροδεξιά και το 4% στην ακροαριστερά. Το εναπομείναν 23% δεν εντάσσεται στο πολιτικό φάσμα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.514 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.632 στη Γερμανία και 1.706 στην Ιταλία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button