ΕνημέρωσηΠολιτική

Το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα για πανεπιστήμιο προς όφελος των αναγκών των πολλών – Galaksias Portal News

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι “κόσμοι”: Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

«Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο “τιμοκατάλογος” των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους «το κάνουν όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ» καθώς «οι περισσότεροι είπατε ότι συμφωνείτε με την ίδρυση “μη κρατικών” πανεπιστημίων, “αλλά να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρώτα”».

«Φυσικά, πλην ΚΚΕ, κανένας δεν είπε κουβέντα για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”: Το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων» επισήμανε.

«Ο άλλος “κόσμος”», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας «που εκφράζει το σύγχρονο, το καινοτόμο, δεν μπορεί παρά να είναι σε σύγκρουση με όσα οι υπόλοιποι παρουσιάζετε ως μονόδρομο. Το ΚΚΕ έφερε μέσα σε αυτήν την αίθουσα τις πραγματικές ανάγκες, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα των φοιτητριών και των φοιτητών, τις απόψεις του 50% του ελληνικού λαού. Που ορθώνουν ένα ξεκάθαρο “ΟΧΙ” στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς αστερίσκους. Που διαφωνούν με την ουσία αυτής της αντιδραστικής τομής κι όχι απλά με τη διαδικασία, με τη δεδομένη αντισυνταγματικότητα του νόμου σας. Παλεύουν για πτυχία με αξία, αντί για τα πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται. Και τα πτυχία τα έχετε κάνει “διαβατήρια” για την ετεροαπασχόληση και την ανεργία όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Συμφωνώντας και υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει το πτυχίο σε ένα απλό προσόν. Ζητούν, απαιτούν να μην υπάρχουν φοιτητές-πελάτες. Ούτε στα ιδιωτικά μαγαζιά, αλλά ούτε και στα δημόσια πανεπιστήμιά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχετε ενσωματώσει “ευρωπαϊκές οδηγίες” στην ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία και αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων. Τους φοιτητές – πελάτες στα δημόσια, τούς έχετε κάνει όλοι μαζί, με την επιβολή διδάκτρων, στα μεταπτυχιακά, στα ξενόγλωσσα, στο ΕΑΠ. Με την επιβολή ενοικίων στις δημόσιες εστίες των πανεπιστημίων μας. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές πληρώνουν για αναλώσιμα, μεταφορές, σίτιση» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το φοιτητικό κίνημα, «όπως έχει καταφέρει να αφήνει αντιδραστικούς νόμους στα χαρτιά, όπως το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, έτσι και τώρα, θα βάλει εμπόδια, θα παλέψει ενάντια στον νόμο σας και τα επακόλουθά του, όπως η δεδομένη κατεύθυνση για επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια».

«Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, του κόσμου της εκπαίδευσης. Το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στον ΣΕΒ, σε άλλες ενώσεις, που όλων σας οι νόμοι είναι σκονάκια τους, μπορεί να συζητά για το πανεπιστήμιο που είναι προς όφελος των αναγκών των πολλών και όχι των λίγων» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος κατέθεσε στα πρακτικά την «ολοκληρωμένη και επιστημονικά επεξεργασμένη πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες, τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρωπότητας για να υπηρετήσει την ευτυχία και την ευημερία της κοινωνικής πλειοψηφίας, κι όχι των λίγων αυτής της κοινωνίας».

«Με τη δύναμη των εργατικών λαϊκών αγώνων, με μια πανευρωπαϊκή αντεπίθεση, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά, για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη, πραγματικά όλων των εργατών, των αγροτών, των λαών, της νεολαίας, της αλληλεγγύης και ενός πιο φωτεινού μέλλοντος» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση «να δώσει απαντήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον Ζελένσκι».

«Γιατί», όπως σημείωσε, «εκτός από το γεγονός ότι σηματοδοτεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό, γίνεται σε μια περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με επιπλέον πολεμικό υλικό ακόμα και με στρατιώτες».

«Έχετε να μας ενημερώσετε για κάτι;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και προσθέτοντας «εκτός αν την ενημέρωση έχει αναλάβει να την κάνει σε επόμενο χρόνο ο ίδιος ο Ζελένσκι εδώ συνοδευόμενος από το φασιστικό-ναζιστικό Τάγμα των Αζόφ».

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για το πώς τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εξωτερικού έγιναν φέιγ βολάν από ευρωβουλευτή της ΝΔ, ενώ τα είχε μόνο το υπουργείο Εσωτερικών». «Επιβεβαιώθηκαν έτσι», υπογράμμισε καταλήγοντας, «αυτά που τόνιζε το ΚΚΕ ότι ο νόμος για την επιστολική ανοίγει δρόμους για νοθεία και αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας. Και είμαστε ακόμα τρεις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button