Κόσμος

Πειρατεία και αρπαγή επιθεωρητών ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας από Αιγύπτιους στον κόλπο της Σμύρνης

Μια ιστορία πειρατείας και αρπαγής τριών ναυτικών, δύο Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα βρίσκεται εδώ και αρκετά 24ωρα σε εξέλιξη μεταξύ του κόλπου της Σμύρνης και της νήσου Χίου.

Πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο, το οποίο στα τέλη Ιανουαρίου άλλαξε χέρια και αγοράστηκε από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε μια ομάδα τριών επιθεωρητών από τον αγοραστή, ενός καπετάνιου και δύο Α’ Μηχανικών, όπως γίνεται πάντα για να επιθεωρηθεί το σκάφος.

Ο καπετάνιος και ο ένας μηχανικός είναι από τις Φιλιππίνες και άλλος μηχανικός είναι Έλληνας και ονομάζεται Παναγιώτης Μπλάνας. Το δεξαμενόπλοιο σαλπάρει από την Αίγυπτο με προορισμό τη Σμύρνη, για να παραδοθεί στον αγοραστή. Ενόσω το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σμύρνη, λόγω οφειλών σε τρίτους και όχι στον αγοραστή, κατάσχεται για 1 εκατ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, όμως, το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο μπαίνει σε διεθνή μαύρη λίστα, λόγω τεχνικών προβλημάτων αξιοπλοΐας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ, λοιπόν, ο καπετάνιος του Βλιντ, θα έπρεπε να αποβιβάσει τους τρεις επιθεωρητές, που είχε στείλει ο αγοραστής, αυτός με ψεύτικα ντοκουμέντα ναυτολογεί τους τρεις επιθεωρητές και του λείπους τρία άτομα από το πλήρωμα, για να είναι εντάξει το σκάφος απέναντι στην σημαία του, ναυτολογόντας τους τρεις επιθεωρητές, ως λαδάδες και καθαριστές.

Όπως θα μάθουμε αργότερα από το ρεπορτάζ, ο καπετάνιος παράνομα κλείνει τους τρεις επιθεωρητές στις καμπίνες τους και τους απαγορεύει την έξοδο. Πρόκειται δηλαδή για αρπαγή. Το σκάφος σαλπάρει από τη Σμύρνη και μετακινείται με την δικαιολογία ότι θα οδεύει σε ένα γειτονικό αγκυροβόλιο, αλλά στην ουσία βγάζει ρότα για την Αίγυπτο.

Όμως, ο Έλληνας ναυτικός, Παναγιώτης Μπλάνας έρχεται σε επαφή με τον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και αναφέρει το περιστατικό.

Τόσο ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, όσο και ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιδρούν άμεσα και αναλαμβάνουν την διαχείρηση αυτής της κρίσης.

Ενημερώνεται η Εισαγγελία και πλωτό του Λιμενικού αρχίζει περιπολία στην περιοχή και εντοπίζει το συγκεκριμένο σκάφος.

Δίνεται εντολή στον καπετάνιο του δεξαμενοπλοίου, να το οδηγήσει στο λιμάνι της Χίου, όπου και αγκυροβολεί το πρωί του Σαββάτου (10/2).

Πρόκειται για περιστατικό πειρατείας και αρπαγής και βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου είναι υπεύθυνες οι Εισαγγελικές Αρχές της Χίου, οι οποίες αναμένεται να αντιδράσουν γρήγορα και σωστά όπως το επιβάλει ο νόμος και οι διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κύκλους που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση στο Λιμάνι της Χίου, οι τρεις επιθεωρητές που έπεσαν θύματα αρπαγής, φέρονται να είναι καλα στην υγεία τους.

Αναμένονται εξελίξεις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button