Κόσμος

Το Κογκρέσο ζήτησε το τουρκικό έγγραφο με τη δέσμευση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο – Galaksias.com

Πρόσβαση στο έντυπο με το οποίο η Τουρκία διαβεβαιώνει πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα στο Αιγαίο, φέρεται να ζητά το αμερικανικό Κογκρέσο, μεταξύ άλλων, προκειμένου να εγκρίνει άμεσα την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην γείτονα χώρα.

Αυτή αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που ζητούν ανώτατοι αξιωματούχοι για να δώσουν το «πράσινο φως» για τα F-16, μια διαδικασία που φαίνεται να επανεκκινεί μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας του ΝΑΤΟ.

Ήδη την Τετάρτη (24/1) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή σε τέσσερα ανώτερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας τους να εγκρίνουν άμεσα την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Μέχρι στιγμής οι οι τέσσερις ανώτεροι νομοθέτες δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους και ένας ή περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να δώσει διαβεβαιώσεις για τις ενέργειες της Τουρκίας σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής προτού συμφωνήσουν στη μεταβίβαση, δήλωσε αξιωματούχος του Κογκρέσου.

Τα «καυτά» ζητήματα που θα κρίνουν την πώληση

Ανάμεσα στα ζητήματα, στα οποία ζητούν διαβεβαιώσεις οι νομοθέτες του Κογκρέσου προβληματίζονται για τις αεροπορικές επιδρομές σε Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία. Μέλη του Κογκρέσου και βοηθοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου θέλουν επίσης να δουν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία για το πότε θα προχωρήσει η επίσημη επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κ. Μπάιντεν μπορεί να μην λάβει έγκριση και από τους τέσσερις νομοθέτες όσο γρήγορα θα ήθελε, παρά την επιστολή που έστειλε την Τετάρτη.

Οι αξιωματούχοι του Κογκρέσου αναμένουν τη συγκατάθεσή των νομοθετών, προκειμένου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κινηθεί γρήγορα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button