Υγεία & Διατροφή

Δώδεκα ασυνήθιστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – Galaksias Portal News

Υπολογίζεται ότι περίπου οι 8 στις 10 γυναίκες έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση.

Πολύ συχνά έχουν ξαφνικές μεταπτώσεις στη διάθεσή τους, νυχτερινές εφιδρώσεις και νιώθουν κόπωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χαμηλότερα επίπεδα ορμονών στην εμμηνόπαυση και οι αλλαγές στον οργανισμό που σχετίζονται με την ηλικία, μπορεί να προκαλέσουν όμως και άλλα, πιο ασυνήθιστα συμπτώματα: από ξηρότητα του δέρματος και φαγούρα, μέχρι «μεταλλική» γεύση στο στόμα.

1. Το στήθος χάνει τη σφριγηλότητα του

Μετά την εμμηνόπαυση, αρκετές γυναίκες παρατηρούν ότι το στήθος τους δεν είναι τόσο «γεμάτο» όσο ήταν παλιά ή ότι τα σουτιέν τους φαίνονται λίγο πιο χαλαρά. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μείωσης των οιστρογόνων.

2. Αϋπνία

Η αϋπνία είναι ένα σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, που μπορεί να κάνει δύσκολη την καθημερινότητα της γυναίκας. Τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, με συνέπεια να δυσκολεύεται να λειτουργήσει ο «θερμοστάτης» στον εγκέφαλό τους. Συχνά ξυπνούν από τις εξάψεις και δεν μπορούν να κοιμηθούν ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα σας συμβούλευα να προσπαθήσετε να:

  • πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ
  • αποφεύγετε τις οθόνες ακριβώς πριν κοιμηθείτε
  • μην πίνετε πολλά υγρά όταν βραδιάζει
  • έχετε την επιθυμητή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο σας
  • σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί

3. Ξηρότητα του δέρματος και φαγούρα

Με την μείωση των οιστρογόνων, τα οποία ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος, κάποιες φορές το δέρμα είναι ξηρό στην εμμηνόπαυση και ειδικά τις νύχτες, μπορεί να σας πιάνει φαγούρα.

Η καθημερινή χρήση μίας παχύρρευστης και λιπαρής ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει.

4. «Μεταλλική» γεύση στο στόμα – προβλήματα στο στόμα

Είναι σπάνιο, αλλά κάποιες γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν μία «μεταλλική» γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος ή αίσθηση καψίματος στη γλώσσα, τα χείλη, τα ούλα ή άλλα σημεία του στόματος.

5. Αλλαγές στη γεύση

Κάποιες γυναίκες διαπιστώνουν ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν διαφορετική γεύση κατά τη διάρκεια στην εμμηνόπαυση. Η ορμονική ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει τους γευστικούς κάλυκες.

6. Αραίωση των μαλλιών

Στην εμμηνόπαυση μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πιο λεπτά. Και αυτό οφείλεται στην έλλειψη οιστρογόνων. Επειδή το δέρμα είναι πιο ξηρό, το τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να είναι ξηρό.

7. Προβλήματα στη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει κάποιες φορές τις γλωσσικές δεξιότητες και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τη μνήμη. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, μπορεί να δυσκολεύεστε να θυμηθείτε νέες πληροφορίες ή να ανακαλέσετε πράγματα που γνωρίζετε καλά, να δυσκολεύεστε να λάβετε αποφάσεις ή να λύσετε προβλήματα. Ένας επιπλέον λόγος για τα προβλήματα
μνήμης είναι η αϋπνία, που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση και δυσκολεύει τη συγκέντρωση. Η ορμονοθεραπεία και η ρύθμιση του προγράμματος ύπνου, μπορούν να βοηθήσουν.

8. Ξηροστομία και προβλήματα στα δόντια

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα σας.

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται, ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του στόματός σας, γίνεται πιο ξηρό. Όταν το στόμα είναι ξηρό, μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια, προκαλώντας τερηδόνα και κάνοντας τα ούλα να αιμορραγούν ή να υποχωρούν.

Είναι καλό να είστε πολύ προσεκτικές με τη στοματική υγιεινή και να πίνετε πολλά υγρά.

9. Οσμή σώματος

Με την πτώση των οιστρογόνων, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ξεγελιέται και νομίζει ότι έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία του σώματος.

Σας κάνει λοιπόν να ιδρώνετε υπερβολικά κι αυτό κάποιες φορές έχει ως αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστη η μυρωδιά του σώματος.

Ένα καλό αποσμητικό, ελαφρότερα ρούχα και τα συχνά ντους βοηθούν.

10. Ξηρά, εύθραυστα νύχια

Κάποιες φορές τα νύχια στην εμμηνόπαυση είναι πιο ξηρά και εύθραυστα. Και γι’ αυτό φταίνε τα χαμηλά οιστρογόνα, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία. Όπως το δέρμα σας, έτσι και τα νύχια σας χρειάζονται υγρασία. Μία ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση άφθονων υγρών μπορεί να βοηθήσει.

11. Ζαλάδες

Ζαλάδα, ναυτία και αίσθηση ότι γυρνάνε τα πράγματα γύρω σας (ίλιγγος) είναι ορισμένα ακόμα σπανιότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

12. Κολπικός πόνος

Η ξηρότητα του κόλπου είναι γνωστό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλές γυναίκες είναι ότι ο πόνος στον κόλπο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης.

Τα μειωμένα οιστρογόνα μπορεί να κάνουν τον ιστό στον κόλπο και το αιδοίο πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς και φλεγμονές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατά τόπους εκδορές του δέρματος στο εσωτερικό του κόλπου και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στην εμμηνόπαυση αυξάνεται ο κίνδυνος και για κάποιες παθήσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Οστεοπόρωση
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία (κολπική ξηρότητα και χαμηλή λίμπιντο)
  • Ακράτεια ούρων (εμμηνοπαυσιακές αλλαγές του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος)
  • Αύξηση βάρους (επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και μειώνεται ο χρόνος άσκησης)

Μία λύση για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονοθεραπεία, υπάρχουν όμως και επιπλέον κινήσεις που μπορείτε να κάνετε:

  • Συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο βελονισμός
  • Άσκηση όπως η γιόγκα και η ήπια αεροβική
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Βελτίωση των συνηθειών μας σχετικά με τον ύπνο
  • Τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button