ΕνημέρωσηΟικονομία

Μέχρι το Μάρτιο του 2025 η «μετενέργεια» των μέτρων κατά της ακρίβειας

Τάση «παράτασης» για ακόμα τρεις μήνες, δηλαδή έως και το Μάρτιο του 2025 «κρύβουν» τα μέτρα τα οποία θέσπισε η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας για βασικά είδη κατανάλωσης προκειμένου να τιθασευτεί η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται πως δύο από τις βασικές διατάξεις του νέου έκτακτου θεσμικού πλαισίου κατά της ακρίβειας και της παραπέρα αύξησης των τιμών προβλέπει τα εξής:

1. Από τη 10η Ιανουαρίου 2024, για τα καταναλωτικά προϊόντα των επιχειρήσεων (σ.σ. είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς, καθαριστικά κλπ.), για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόζεται η αύξηση τιμής.

Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («super markets»), των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή καταναλωτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση.

Η εν λόγω διάταξη ισχύει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όποια επιχείρηση προβεί σε αύξηση έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, δεν επιτρέπεται καμία προωθητική ενέργεια έως και την 31η Μαρτίου 2025.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη το εν λόγω μέτρο δεν θα επιτρέπει σε καμία επιχείρηση η οποία πωλεί το προϊόν της με έκπτωση, να προβεί σε αύξηση της αρχικής τιμής του προϊόντος της, διατηρώντας την ίδια έκπτωση.

Για παράδειγμα, έστω η επιχείρηση «Α» πωλεί το προϊόν της σε τιμή πχ 2 ευρώ μετά από έκπτωση 50% στην αρχική τιμή της (4 ευρώ).

Η επιχείρηση αυτή μπορεί μεν να αυξήσει την αρχική τιμή της (πχ στα 4,5 ευρώ από τα 4 ευρώ), αλλά δεν επιτρέπεται να διατηρήσει την ίδια έκπτωση (δηλαδή το 50%). Η αύξηση αυτή μπορεί να συντελεστεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, αλλά δεν μπορεί να συνοδευτεί με την ίδια προωθητική ενέργεια δηλαδή την έκπτωση του 50%, βάσει του ίδιου παραδείγματος, έως και τις 31 Μαρτίου 2025.

Για τις κατηγορίες των προαναφερθέντων προϊόντων, σύμφωνα με την ίδια διάταξη, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το λιανεμπόριο μειώνουν την αρχική τιμή, δηλαδή την τιμή προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών, από την 1η Μαρτίου 2024. Η μείωση της αρχικής τιμής ισούται κατ’ ελάχιστον με το 30% του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

2. Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, δηλαδή χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.

To άρθρο Μέχρι το Μάρτιο του 2025 η «μετενέργεια» των μέτρων κατά της ακρίβειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button