Κόσμος

Κάρολος και Καμίλα κλείνουν 19 χρόνια γάμου – Το ειδύλλιο που κρατά 50 χρόνια

Με το γάμο τους να μπαίνει στον 20 χρόνο σε μία δύσκολη στιγμή για τη βρετανική βασιλική οικογένεια καθώς τόσο ο βασιλιάς όσο και η πριγκίπισσα της Ουαλίας δίνουν μάχη με το καρκίνο αυτή η ερωτική ιστορία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα Σαντ πιστεύεται ότι συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε έναν αγώνα πόλο στο Λονδίνο το 1970.

Η Καμίλα, κόρη ενός στρατιωτικού, διατηρούσε σχέση με τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς, λοχαγό του βρετανικού στρατού.

Ο Κάρολος είχε λάβει επίσημα τον τίτλο του πρίγκιπα της Ουαλίας μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και μόλις είχε τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και την εκπαίδευση της RAF.

Έχοντας συνδεθεί με την κοινή τους αγάπη για το πόλο και τις δραστηριότητες στην εξοχή, έβγαιναν για περίπου δύο χρόνια, πριν ο πρίγκιπας φύγει για να καταταγεί στο Ναυτικό και η Καμίλα αναζωπυρώσει το ειδύλλιό της με τον Πάρκερ Μπόουλς, τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1973.

Με την πάροδο των ετών, πολλοί ανέφεραν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του σημερινού βασιλιά ως τον λόγο που χάλασε η αρχική τους σχέση.

Γιατί δεν παντρεύτηκαν όταν πρωτογνωρίστηκαν

Αλλά ο Μάικλ, πρώην βασιλικός ανταποκριτής του BBC και πρώην εκπρόσωπος του αείμνηστου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, έχει διαφορετική άποψη.

«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι έχασε το λεωφορείο και ότι θα μπορούσε να την είχε παντρευτεί τότε, αλλά δίστασε», λέει στο Sky News. «Το γεγονός ήταν ότι αγαπούσε τον Άντριου Πάρκερ Μπόουλς» προσθέτει.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, εξάλλου, η Καμίλα δεν θα είχε θεωρηθεί από τη βασίλισσα και τους συμβούλους της κατάλληλη νύφη για τον διάδοχο του θρόνου, επειδή είχε «παρελθόν» δηλαδή προηγούμενες σχέσεις πριν γνωρίσει τον Κάρολο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο νεαρός πρίγκιπας Κάρολος δέχθηκε πιέσεις να παντρευτεί και άρχισε να βγαίνει με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, τη μικρότερη αδελφή της πρώην φίλης του Σάρα.

Μέχρι τότε, η Καμίλα είχε γεννήσει δύο παιδιά, τον Τομ το 1974 και τη Λόρα το 1978.

Η Νταϊάνα δήλωσε στο Newsnight ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν ακόμα παντρεμένη με τον πρώτο της σύζυγο, η Καμίλα ήταν το «τρίτο πρόσωπο» στο γάμο τους.

Αυτό αποδεικνύεται από την κασέτα «Tampongate». Ηχογραφημένη από έναν λάτρη του ραδιοφώνου κατά λάθος έξι χρόνια πριν από το διαζύγιο των Parker Bowles, κατέγραφε την Καμίλα και τον Κάρολο να ανταλλάσσουν σεξουαλικά υπονοούμενα.

Δεν δημοδιοποιήθηκε μέχρι το 1993, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του χωρισμού του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Ο Τσαρλς Άνσον, πρώην γραμματέας Τύπου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από το 1990 έως το 1997, λέει ότι ενώ δεν ήταν δουλειά του παλατιού να σχολιάζει ιδιωτικές σχέσεις, ήταν ένα «θέμα» που έπρεπε να αντιμετωπιστεί προσεκτικά.

«Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα ήταν μέρος του τοπίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Κόουλ, ήταν πάντα ο Κάρολος που οδηγούσε τη σχέση τους τις πρώτες ημέρες.

«Ήταν ευτυχισμένη με τη ζωή της στην εξοχή, με τα παιδιά της, και θα ήταν πολύ ευτυχής να παραμείνει ερωμένη του – δεν περίμενε κάτι άλλο», λέει. «Αλλά για τον Κάρολο ήταν αδιαπραγμάτευτο, έπρεπε να την έχει».

Οι αποκαλύψεις ήρθαν με τη μορφή της βιογραφίας της Νταϊάνα από τον Άντριου Μόρτον, της συνέντευξης της πριγκίπισσας στο BBC Newsnight, της δημοσίευσης της κασέτας «Tampongate» και της ομολογίας του Καρόλου ότι ήταν άπιστος μετά την «ανεπανόρθωτη διάλυση» του γάμου.

Ένα μήνα πριν από το θάνατο της Νταϊάνα στο Παρίσι, το καλοκαίρι του 1997, ο Κάρολος διοργάνωσε ένα πάρτι γενεθλίων για την Καμίλα στο εξοχικό του στο Χάιγκροβ.

Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν παρευρέθηκε, ενώ φέρεται να δέχτηκε να συναντήσει επίσημα την Καμίλα μόνο το 2000.

Ήταν μετά το θάνατο της Νταϊάνα που ο Κάρολος και η Καμίλα εμφανίστηκαν επίσημα μαζί – σε ένα πάρτι γενεθλίων για την αδελφή της Καμίλα, στο ξενοδοχείο Ritz στις αρχές του 1999.

«Όλα έγιναν σταδιακά», λέει ο Κόουλ. «Βήμα προς βήμα, η ιδέα ότι ήταν μαζί παρουσιάστηκε στο κοινό».

Η Καμίλα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη σταδιακή ένταξή της στη βασιλική οικογένεια, καθώς αντιμετώπιζε τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και το κύμα της κοινής γνώμης εναντίον της.

«Πρόκειται για ένα μείγμα συνταγματικών ρυθμίσεων και πολύ ανθρώπινων σχέσεων», λέει ο Άνσον. «Νομίζω ότι ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε αυτό, αλλά έπρεπε να γίνει».

Σε μια σπάνια συνέντευξη στη βρετανική Vogue το 2022, η βασίλισσα Καμίλα θυμήθηκε: «Με εξέταζαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που πρέπει απλώς να βρεις έναν τρόπο να ζήσεις με αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσει να τον κοιτάζουν συνέχεια και να τον επικρίνουν. Αλλά νομίζω ότι στο τέλος, κατά κάποιο τρόπο το ξεπερνώ και συνεχίζω να το αντιμετωπίζω».

Ο γάμος το 2005

Ο γάμος τους ήταν μια υποτονική υπόθεση. Ο Κάρολος δεν φόρεσε τη στρατιωτική του ενδυμασία και η Καμίλα δεν φόρεσε λευκά.

Η εκλιπούσα βασίλισσα δεν παρέστη στην τελετή, αλλά ήταν εκεί για τη δεξίωση στο κάστρο του Ουίνδσορ.

«Το παλάτι του Μπάκιγχαμ φοβόταν πραγματικά ότι θα τους πετούσαν αυγά, οπότε οι τελετουργικές παρελάσεις περιορίστηκαν στο ελάχιστο», λέει ο Κόουλ.

Η Καμίλα, από σεβασμό προς την Νταϊάνα, πήρε τον τίτλο της Δούκισσας της Κορνουάλης και όχι της Πριγκίπισσας της Ουαλίας. Μόλις το 2022 η αείμνηστη βασίλισσα αποφάσισε ότι η Καμίλα θα την αντικαθιστούσε ως βασίλισσα σε περίπτωση θανάτου της.

Με την πάροδο του χρόνου, τόσο ο βασιλιάς Κάρολος όσο και η βασίλισσα Καμίλα απολαμβάνουν σημαντική αύξηση της δημοτικότητας του κοινού.

Ο Κόοουλ περιγράφει τον Κάρολο και την Καμίλα ως «βιβλιοστάτες» ο ένας για τον άλλον. «Κρατούν ο ένας τον άλλον ψηλά. Είναι πολύ αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον», λέει.

Σχετικά με την Καμίλα, ο Κόουλ λέει: «Έκανε πάντα αυτό που έπρεπε να κάνει, επειδή αυτό έκαναν πάντα οι γυναίκες με το παρελθόν της. Είναι έτοιμη να τα ανεχτεί όλα».

Πιστεύει ότι ο γάμος του βασιλιά είναι εξίσου ισχυρός όπως ήταν και ο γάμος της μητέρας του.

«Είναι μια μακρά και εντυπωσιακή ιστορία αγάπης χωρίς καμία αμφιβολία – όχι μια συμβατική – αλλά τελικά θριάμβευσαν», προσθέτει.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button