Κόσμος

Βυθίστηκε το εμπορικό πλοίο Rubymar – Galaksias.com

Το εμπορικό πλοίο Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από τους αντάρτες Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου, βυθίστηκε, όπως ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωση της, η αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα, κυβέρνηση της Υεμένης.

Το «Rubymar» έπλεε υπό τη σημαία του Μπελίζ και μετέφερε περίπου 40.000 τόνους λιπάσματος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Centcom των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 30 χιλιομέτρων πίσω από το φορτηγό πλοίο. Το Rubymar παρουσίασε διαρροή αμέσως μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι με πυραύλους κι έκτοτε εκφράζονται έντονες ανησυχίες για περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή.

Την περασμένη Κυριακή, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με ρουκέτες και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ένα φορτηγό πλοίο στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας. Το μήκους 127 μέτρων «Rubymar» κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Βάρνας στη Βουλγαρία. Το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ενημερώσει για την επίθεση και όπως ανέφερε το πλήρωμα απομακρύνθηκε και σύμφωνα με τη λιμενική Αρχή του Τζιμπουτί έφτασε με ασφάλεια στη στεριά.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιϊτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο, λόγος για τον οποίο πολλές ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη σημαντική θαλάσσια εμπορική οδό, μέσω της οποίας διακινείται υπό κανονικές συνθήκες το 12% του παγκόσμιου διά θαλάσσης εμπορίου.

Οι Χούθι είναι μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ, που περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις απαντούν συχνά στις επιθέσεις των Χούθι με πλήγματα κατά στόχων τους στην Υεμένη.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button