Κόσμος

Κατασχέθηκαν Lamborghini και Rolex για φερόμενη απάτη 650 εκατ. δολαρίων για την Covid-19 – Galaksias.com

Μετά από έρευνα του εισαγγελέα της ΕΕ, οκτώ άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, 14 τέθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό και σε άλλους δύο απαγορεύτηκε η άσκηση του επαγγέλματός τους. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέσχεσε Lamborghini, Porsche, Rolex, κοσμήματα Cartier, κρυπτονομίσματα, πολυτελείς βίλες και άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια δεκάδων εφόδων σε σπίτια και γραφεία, μεταδίδει το CNNi.

Το σκάνδαλο αυτό είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας του μπλοκ. Η Ιταλία ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου, με επιχορηγήσεις άνω των 194 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ευρωπαϊκή αστυνομία κατέσχεσε μια σειρά από είδη πολυτελείας που συνδέονται με φερόμενη απάτη

CNNi/ From the European Public Prosecutor’s Office

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) δήλωσε ότι μια εγκληματική οργάνωση είναι ύποπτη για εξαπάτηση το διάστημα μεταξύ 2021 και 2023 για να λάβει τα πακέτα ανάκαμψης της Ιταλίας.

Το 2021, η οργάνωση υπέβαλε αίτηση για να λάβει μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, είπε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, φαινομενικά για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά αργότερα έφτιαξε ψευδείς ισολογισμούς «για να δείξει ότι οι εταιρείες ήταν ενεργές και κερδοφόρες, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μη ενεργές, εικονικές εταιρείες».

Αφού έλαβε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια από το Ιταλικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP), η οργάνωση μετέφερε στη συνέχεια τα κεφάλαια στους τραπεζικούς της λογαριασμούς στην Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, ανέφερε η EPPO.

Το γραφείο του εισαγγελέα ισχυρίστηκε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα, τεχνητή νοημοσύνη και υπεράκτιους διακομιστές cloud για να πραγματοποιήσει και να αποκρύψει την απάτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν επίσης να καταπολεμήσουν την φερόμενη απάτη που αφορά πόρους αρωγής για τον Covid-19. Ένας ομοσπονδιακός φύλακας προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι η Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων διένειμε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δυνητικά δόλια κεφάλαια μετά την πανδημία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button