ΕνημέρωσηΟικονομία

Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, πρόσθετη μείωση 10% στο ρεύμα, μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος – Galaksias Portal News

Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 2024, πρόσθετη έκπτωση 10% στο ρεύμα από τον προσεχή Μάιο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς και νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος, είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους αγρότες.

Τη στιγμή που οι αγρότες φουλάρουν τις μηχανές τους για δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει και της 30ης Agrotica, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε μία σειρά μέτρων για την στήριξή τους, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση από το βήμα της Βουλής στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

«Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς, δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στον φόρο εισοδήματος στους αγρότες που συμμετέχουν σε συλλογικά σχήματα. Εμείς αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα των αγροτών καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τα 5 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών

-Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

-Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

-Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

-Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

-Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

To άρθρο Τα 5+1 μέτρα για τους αγρότες: Επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, πρόσθετη μείωση 10% στο ρεύμα, μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button