ΕνημέρωσηΟικονομία

Άλλα 216 έργα ΑΠΕ υποψήφια για να λάβουν αδειοδότηση – Galaksias Portal News

Αιτήσεις για 216 νέα έργα ΑΠΕ υποβλήθηκαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) το Φεβρουάριο, ξεκινώντας έτσι το πρώτο βήμα για την αδειοδότησή τους.

Τα έργα αυτά ΑΠΕ έχουν συνολική ισχύ 1.940 MW και πρόκειται για πολλές δεκάδες σταθμούς φωτοβολταϊκών, αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών. Όσον αφορά τις επιμέρους εταιρείες, ξεχωρίζουν η Faria Renewables που υπέβαλε έντεκα αιτήσεις, η Ένωση Αγρινίου με 19 αιτήσεις, η Wattcrop με έξι και η AntiaHill με 14.

Τα μεγαλύτερα έργα στον κατάλογο είναι φωτοβολταϊκά 175 MW της Wircon Solar στη Μάνδρα Αττικής και ακόμη ένα 125 MW στην Τανάγρα της ίδιας εταιρείας. Επίσης, υπάρχει αιολικό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Ναυπακτία, ισχύος 46,2 MW, αιολικό της Colocassides Energy στους Δελφούς με 99,2 MW, φωτοβολταϊκό 115 MW της Pindo Wind στη Ροδόπη και φωτοβολταϊκό 79 MW της Faria στη Φλώρινα.

Οι παραπάνω επενδύσεις σε πρώτη φάση θα λάβουν βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ ώστε μετά να προχωρήσουν στα πιο δύσκολα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Τελικός στόχος είναι η εξασφάλιση των πολυπόθητων όρων σύνδεσης, πράγμα δύσκολο αφού ο ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο είναι περιορισμένος και ο ανταγωνισμός έντονος ανάμεσα στους επενδυτές.

Πάντως, η μεγάλη συμμετοχή για ακόμη μια φορά στον αδειοδοτικό κύκλο της ΡΑΑΕΥ εκφράζει το υψηλό ενδιαφέρον που παραμένει για τον χώρο των ΑΠΕ. 

Όλα αυτά ενώ το ΥΠΕΝ αναμένει ότι εντός του 2024 θα εγκατασταθούν στη χώρα μας περί τα 2 GW πράσινων έργων.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button