Επικαιρότητα

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του βιβλίου στο Ρέθυμνο – Galaksias.com

Συναντήσεις πολιτισμού στο Ρέθυμνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την Τετάρτη 24 Απριλίου στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και πιο συγκεκριμένα περίπατος ο οποίος θα περιλαμβάνει στάσεις και ξεναγήσεις (με τα πόδια) σε βιβλιοθήκες της πόλης, επισκέψεις σε βιβλιοδετείο, σε τυπογραφία, σε εκδοτικούς οίκους και σε βιβλιοπωλεία.

Ειδικότερα, ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις ξενάγησης στις βιβλιοθήκες Τεμένους Χουσεΐν πασά, Κοινών Καταστημάτων, Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνης, Διδασκαλικού Συλλόγου και στην παλιότερη Δημόσια Κεντρική. Περιλαμβάνει επίσης στάσεις ξενάγησης στα τυπογραφεία Καλαϊτζάκη-Κρητικής Επιθεώρησης, Παπαδάκη -Γεωρβασάκη – Πίσσα, Γιαννακουδάκη, Φραγκιαδάκη, Χαλκιαδάκη-Ρεθεμνιώτικων Νέων, Κουτσουράκη, Μαραγκουδάκη-Μανουσάκη – Καραγιαννάκη-εφημερίδας Ρέθεμνος κ.ά. Θα πραγματοποιηθούν επίσης στάσεις σε θέσεις που λειτούργησαν βιβλιοδετεία (Χατζηδάκηδων, Μοσχονά κ.ά.) αλλά και βιβλιοπωλεία, όπως του Δορυφόρου (1881, πρώτο χρονολογικά στο Ρέθυμνο), του Καλαϊτζάκη (1883), των Ρεράκηδων, των Χατζηδάκηδων, του Ζαχαρίου, του Ζουρμπάκη, του Τριποδιανού, του Τσερβάκη, του Αλικιώτη, του Κανακίδη, του Σιράγα, του Ζαννουδάκη, του Δρυδάκη, του Σπιτάδη, της Παναρετάκη, του Σπανδάγου, των Τζεκάκη – Κοντογιάννη, του Σταυρουλιδάκη, του Κυριακάκη, του Δεληγιώργη, του Χαλκιαδάκη-Δασκαλάκη, του Σαλβαράκη, του Βροντάκη, του Σταρένιου κ.ά., μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.

Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις: σε βιβλιοδετείο, σε τυπογραφείο, σε εκδοτικούς οίκους και σε βιβλιοπωλεία, ενώ παράλληλα θα λάβει χώρα προβολή-συζήτηση στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου (Ώρα 8.00-9.00 μ.μ.) «Ιδαίον» (Πλατεία Ν. Πλαστήρα 10). Με τη βοήθεια προβολής διαφανειών, οι συμμετέχοντες θα δουν και θα συζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά και πολλούς ακόμα χώρους και πρόσωπα σχετικά με το βιβλίο, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν στην περιήγηση. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν τα δέκα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν στο Ρέθυμνο καθώς και τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών που έχουν αναφορές σ’ αυτό.

Εμψυχωτής-ομιλητής θα είναι ο κ. Χάρης Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, συνταξιούχος δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής. Ιδρυτής του «Φάλκονα» (1996-2003), πρώτος συντονιστής Κέντρου Νέων (1987-88), Γραμματέας Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου (2015-2021), Επιμελητής Σχολικού Μουσείου (2009-σήμερα), συνεργάτης Ημερών Ρεθύμνου από το 2012. Έχει εκδώσει 49 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17 τόμους κι έχει εμψυχώσει 62 ιστορικούς περιπάτους με διαφορετικά θέματα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στην ύπαιθρο της Κρήτης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button