ΕνημέρωσηΠολιτική

Βαρύ το κλίμα στους κόλπους της Εκκλησίας, Ιεράρχες κατά του Αρχιεπισκόπου – Galaksias Portal News

Τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βάζει σήμερα (19.1.2024) η κυβέρνηση, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για παρουσίαση και έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αρχές της εβδομάδας.

Οι υπουργοί αναμένεται να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, για αυτή την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα, πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 23 Ιανουαρίου.

Ικανοποίηση για τη στάση του Αρχιεπισκόπου

Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπάρχει ικανοποίηση για την “ψύχραιμη”, όπως την χαρακτηρίζουν, στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Κάποιοι βουλευτές σημειώνουν ότι η σιωπή του μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου άνοιξε τα χαρτιά του, και ως προχτές που ορίστηκε η σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου, ήταν καθοριστικής σημασίας για να μην υπάρξει μεγαλύτερος διχασμός για το φλέγον θέμα.

Δύο ημέρες πριν ανοίξει δημόσια τη συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξης του στην ΕΡΤ, είχε προηγηθεί μυστική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Παρ’ ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει σπεύσει να δηλώσει ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του γάμου από τα ομόφυλα ζευγάρια και της τεκνοθεσίας, πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν τον προσεκτικό χειρισμό του θέματος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας στο τετ α τετ των δύο πλευρών.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην Εκκλησία

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά για τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να μην υπάρχουν διακρίσεις και να προστατευτούν τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών. Στον αντίποδα ο κ. Ιερώνυμος φέρεται να επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Εκκλησίας και να μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά πολλών ιεραρχών, ενημερώνοντας ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία στον κατάλληλο χρόνο.

Αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας

Το κλίμα πάντως στους κόλπους της Εκκλησίας είναι βαρύ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου (Alpha tv), ο οποίος άφησε αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου. “Και μέσα στην Εκκλησία και μέσα στην κοινωνία χρειαζόμαστε ηγέτες που να ηγούνται και όχι να άγονται” δήλωσε με νόημα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι Ιεράρχες επιμένουν να καλούν το ποίμνιο να αντιδράσει, προτρέποντας ακόμη και σε…λαοσυνάξεις. Κάτι που εφόσον συμβεί, εκτιμάται ότι θα πιέσει ακόμη περισσότερο τους βουλευτές που έχουν επιφυλάξεις για τον αν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα επικρατήσουν οι… “ψύχραιμες φωνές” και οι αντιρρήσεις θα περιοριστούν στα κυριακάτικα κηρύγματα από άμβωνος.

Μέσα στον Φεβρουάριο η ψήφιση του νομοσχεδίου

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επαφή με την Εκκλησία και το πολιτικό “μασάζ” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου με την ψήφιση του να προγραμματίζεται όσο πιο σύντομα μέσα στον Φεβρουάριο.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος δεν θα είναι μεγάλο και ότι ως τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας είναι άλλα (ακρίβεια και ασφάλεια), υπάρχει χρόνος για τη Ν.Δ. να κερδίσει το τυχόν χαμένο έδαφος.

To άρθρο Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου: Βαρύ το κλίμα στους κόλπους της Εκκλησίας, Ιεράρχες κατά του Αρχιεπισκόπου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button