Κόσμος

Απειλή για την ασφάλεια ο αποκλεισμός των αγροτών στα πολωνικά σύνορα – Galaksias.com

«Ο αποκλεισμός των συνόρων συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια μιας αμυνόμενης χώρας. Τέτοιες ενέργειες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αντιπαράθεσή μας με τον κοινό μας εχθρό που ονομάζεται Ρωσία», ανέφερε ο Κουμπράκοφ στο Facebook.

Σύμφωνα με το υπουργείο, έξι σημεία ελέγχου είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα από την πολωνική πλευρά των συνόρων.

«Η πιο κρίσιμη κατάσταση είναι στο σημείο ελέγχου ‘Γιάγκοντιν-Ντοροχουσκ’, όπου η κίνηση φορτηγών έχει σταματήσει τελείως. Ανθρωπιστικά αγαθά, ευπαθή προϊόντα και καύσιμα, έχουν μπλοκαριστεί», εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών Σέρχιι Ντερκατς.

Σύμφωνα με τον Μίχαλ Ντέρους, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου φορολογικής διοίκησης του Λουμπλίν (δυτική Πολωνία), «περίπου 600 φορτηγά περιμένουν αυτή τη στιγμή να φύγουν από την Πολωνία» στο συνοριακό σταθμό Ντοροχούσκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κανένα φορτηγό δεν έχει εισέλθει στην Πολωνία (από την Ουκρανία). Πρέπει άρα να υποθέσει κανείς ότι πρόκειται για πλήρη αποκλεισμό», διευκρίνισε.

Ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών κατήγγειλε επίσης τον αποκλεισμό επιβατικών λεωφορείων.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά που έγιναν πρόσφυγες αφότου διέφυγαν από τον πόλεμο και οι οποίοι επιστρέφουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους δεν μπορούν να είναι όμηροι εμπορικών συμφερόντων», δήλωσε ο Κουμπράκοφ.

«Περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από τους Πολωνούς συναδέλφους μας για να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις και να επιλύσουμε γενικά το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Πολωνοί αγρότες αποκλείουν τακτικά αρκετά περάσματα των συνόρων με την Ουκρανία για να διαμαρτυρηθούν για τον ανταγωνισμό από τη γειτονική χώρα.

Η Πολωνία περιλαμβάνεται στους μεγάλους υποστηρικτές της Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση κατά της χώρας, αλλά οι προστριβές αναφορικά με τη μονομερή απαγόρευση στις εισαγωγές δημητριακών από τη Βαρσοβία έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές στη Βαρσοβία έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα νέων απαγορεύσεων στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων για να προστατεύουν τους δικούς τους αγρότες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button