ΕνημέρωσηΠολιτική

Ολοκαύτωμα προμηνύεται στη Γάζα – Διαταγή Νετανιάχου να εκκενωθεί η Ράφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε από το γενικό επιτελείο στρατού να προετοιμάσει την εκκένωση της Ράφα για να εξαπολυθεί η τελική επίθεση κατά της Χαμάς. «Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ήττα της Χαμάς, όταν στη Ράφα έχουν εντοπιστεί τέσσερα τάγματα με μαχητές της». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική, θεωρώντας πως μια εξέλιξη σαν και αυτή θα ήταν καταστροφική για όλη τη Μέση Ανατολή.

Ήδη, η Αίγυπτος μετακινεί δυνάμεις προς τον βορρά για να διασφαλίσει την αμυντική της γραμμή στα σύνορά της με τη Γάζα. Το Κάιρο έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως δεν πρόκειται να δεχθεί Παλαιστίνιους στο έδαφος της και θα αντιδράσει σθεναρά σε οποιοδήποτε εγχείρημα παραβίασης του εδάφους της από Παλαιστίνιους που θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τα ισραηλινά πυρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να κατανοήσει κάποιος το τι ακριβώς εννοεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν μιλάει για εκκένωση της Ράφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι που έχουν συνωστιστεί στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα θα πρέπει να απομακρυνθούν πριν εισβάλει ο ισραηλινός στρατός. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ένα «διπλό σχέδιο» που θα περιλαμβάνει από τη μία την εκκένωση των αμάχων, που έχουν βρει καταφύγιο εκεί και από την άλλη μια στρατιωτική επιχείρηση για την «κατάρρευση» των υπόλοιπων μαχητών της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς με την παραμονή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου. «Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», προσθέτει.

Η δήλωση αυτή από τον ισραηλινό πρωθυπουργό έρχεται εν μέσω επικρίσεων από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν έχει πραγματοποιήσει τον προεπιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι απαραίτητος για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα κινδυνέψουν. Όπως υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό, μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή θα ήταν «καταστροφική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή της Ράφα, μετά τις προειδοποιήσεις εκκένωσης του Ισραηλινού Στρατού από τη βόρεια Γάζα και άλλες περιοχές του θύλακα, εν μέσω της χερσαίας επίθεσης κατά της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους στο ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, με την ανθρωπιστική βοήθεια να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Γιατροί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής πασχίζουν να προσφέρουν ακόμη και βασική βοήθεια και να σταματήσουν τη διάδοση ασθενειών.

«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council – NRC), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί.

«Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το NRC.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button