Κόσμος

Ζήτησε από την Κίνα να ασκήσει επιρροή στο Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι – Galaksias.com

Το παραπάνω ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Βρετανικής διπλωματίας, στον χθεσινό απόηχο της χθεσινής συνάντησής του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Βρετανικής διπλωματίας ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια χθες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «εποικοδομητικός» διάλογος του Λονδίνου και του Πεκίνου.

Ο κ. Κάμερον επανέλαβε εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ουάνγκ τη βρετανική θέση ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια αυτόν τον μήνα, απειλεί τους διεθνείς κανόνες, ενώ στάθηκε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, τα οποία προκαλούν τριβές στη διμερή σχέση.

Ακόμη, επανέλαβε την έκκληση να αφεθεί ελεύθερος ο 76χρονος εκδότης Τζίμι Λάι —που έχει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα—, ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily του Χονγκ Κονγκ, η έκδοση της οποίας έχει πλέον ανασταλεί. Ο μεγιστάνας συνελήφθη το 2020, εν μέσω διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην ημιαυτόνομη κινεζική πόλη-κράτος, και παραμένει φυλακισμένος έκτοτε.

Πάντα σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, συζητήθηκε επίσης η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών.

Στο Μόναχο, ο κ. Κάμερον εμφανίστηκε σε δημόσια συζήτηση χθες. Αντιμετώπισε με χιούμορ την προσβλητική αντίδραση πολιτικού των Ρεπουμπλικάνων, η οποία θεωρείται πιστή του Ντόναλντ Τραμπ, στην έκκλησή του το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η βουλεύτρια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν δήλωσε προχθές Τετάρτη στο Sky News πως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών «καλό θα ήταν να ανησυχεί για τη δική του χώρα και, ειλικρινά, μπορεί να μου φιλήσει τον πισινό», την ώρα που το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχία για το αδιέξοδο όσον αφορά το ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ εν μέσω του πολέμου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σχολίασε στο Μόναχο πως συναντήθηκε με Ρεπουμπλικάνους που συζητούσαν «ακριβώς αυτό το ζήτημα» όταν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον μεν, αλλά «δεν ασχοληθήκαμε με ανατομικά θέματα, ήταν πολύ νωρίς στη σχέση μας» για αυτό. Επέμεινε πως θα εξακολουθήσει να καλεί το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία που ζήτησε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button