ΕνημέρωσηΠολιτική

Έσπασε ο νόμος της σιωπής – Safe houses σε όλη τη χώρα – Νέος 5ψήφιος για παραβατικότητα ανηλίκων – Galaksias Portal News

Η ανασύνταξη της Αστυνομίας αποτελεί δέσμευση με εντολή του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πολύ σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης και για το θέμα του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων, τόνισε.

Μιλώντας στο EΡΤnews, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ακόμη στους υπόδικους στις τάξεις της Αστυνομίας, οι οποίοι ανέρχονται σε 97 στις 60.000. «Κινούνται διαδικασίες ώστε κάποιοι να αποταχθούν», σημείωσε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα ανήλικης παραβατικότητας και ενδοοικογενειακής βίας.

Έσπασε ο νόμος της σιωπής και ανοίγουν κλειστά στόματα. Ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία. Πιστεύω ότι από την Παρασκευή 12 Απριλίου και μετά που θα υπάρχουν τα safe houses θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Μόνο το προηγούμενο βράδυ εντοπίστηκαν 110 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κι έγιναν, 63 συλλήψεις. Είναι κοινωνικό το ζήτημα και ο κόσμος εμπιστεύεται την αστυνομία», πρόσθεσε.

«Τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι το θέμα της ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων είναι πολύ ευαίσθητο.

«Η βία μεταξύ ανηλίκων υπήρχε πάντα. Εμείς στις μικρές κοινωνίες είχαμε ένα σημείο διαχωριστικό, ένα σημείο μίσους. Από το ποδόσφαιρο μέχρι την καταγωγή μας. Τώρα έχει δύο ξεχωριστά χαρακτηριστικά: Οργανώνονται σε συμμορίες τα παιδιά και η βία είναι πολύ έντονη», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας ότι σε λίγες ημέρες, νέο πενταψήφιο νούμερο θα τεθεί σε λειτουργία με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση.

Εκτός από το νέο πενταψήφιο νούμερο ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρέθεσε και τα εξής μέτρα:

* Σε κάθε πλατεία υπάρχει «soft» αστυνομική παρουσία, προληπτικά, κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικοί, αλλά και άντρες με πολιτικά.

* Καταγράφονται τα ανήλικα παιδιά που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές.

* Ανά πάσα στιγμή θα αντιμετωπίζεται είτε έκκληση γονέα είτε παιδιού, είτε μαρτυρία με τον νέο πενταψήφιο αριθμό.

* Συμπληρώνεται το πλαίσιο από ένα panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία.

«Περισσότεροι αστυνομικοί στον δρόμο και restart της Ελληνικής Αστυνομίας»

«Υποθέτω και ελπίζω ότι βλέπετε περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θέλουμε restart στην ΕΛ.ΑΣ. και είναι πρόκληση για εμένα και τον πρωθυπουργό που έδωσε την εντολή να αναγεννηθεί η ελληνική αστυνομία για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σχετικά με το έγκλημα στους Άγιους Αναργύρους ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτό το περιστατικό έχουν συμβεί μία σειρά από λάθη που τα εντοπίζει η έρευνα και εκεί θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουμε κάνει ένα δεκάλογο που θα πρέπει να γνωρίζει ένας αστυνομικός για να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα. Πρέπει να γίνεται συνέχεια εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν πλέον μια γυναίκα παίρνει τηλέφωνο ή έρχεται στο τμήμα, είναι δίπλα μας. Την κρατάμε εκεί για την ασφάλειά της. Θα ανακοινώσουμε safe houses σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενούν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας», είπε ο υπουργός.

«Ο πολιτισμός κυμαίνεται σε δύο άκρα, το ένα είναι η ασφάλεια και το δεύτερο η ελευθερία. Έχουμε πάει στην ελευθερία με τέτοιο τρόπο που έγινε ελευθεριότητα σε βάρος της ασφάλειας και βλέπουμε τη μετακίνηση σε ακροδεξιά, αυταρχικά κόμματα από τα οποία ζητούν την ασφάλεια», ανέφερε ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος που συνομίλησε με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

To άρθρο Χρυσοχοΐδης: Έσπασε ο νόμος της σιωπής – Safe houses σε όλη τη χώρα – Νέος 5ψήφιος για παραβατικότητα ανηλίκων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button