ΕνημέρωσηΟικονομία

Χρεοκόπησε «πράσινο» επαγγελματικό κτίριο – μαμούθ – Galaksias Portal News

Νέο «κανόνι» στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία “έσκασε” στη Φρανκφούρτη, καθώς  χρεοκόπησε «πράσινο» επαγγελματικό ακίνητο – μαμούθ, το οποίο ανήκει στην “αυτοκρατορία” του Thomas Olek (Τόμας Όλεκ). 

Συγκεκριμένα, η PREOS Global Office Real Estate & Technology AG ανακοίνωσε σήμερα (05.03.24) ότι η GSP Centurion GmbH κατέθεσε αίτηση αφερεγγυότητας στο τοπικό δικαστήριο της Λειψίας (Γερμανία).  Η GSP Centurion GmbH είναι μια εταιρεία ακινήτων της οποίας το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο είναι το ακίνητο γραφείων της Φρανκφούρτης “The Centurion”.

Ο δικηγόρος δρ. Ράινερ Μπερ (Dr Rainer M. Bähr) διορίστηκε προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας.  Δεν υπάρχουν αμοιβαίες απαιτήσεις, απαιτήσεις ή υποχρεώσεις εκτέλεσης μεταξύ της GSP Centurion και της PREOS.

Κατά συνέπεια, η PREOS θα χάσει μόνο ένα μηνιαίο ποσό που είχε προηγουμένως προκύψει στο πλαίσιο μιας τρέχουσας συμφωνίας παροχής υπηρεσιών.

Η μητρική εταιρεία της PREOS publity AG επηρεάζεται επίσης μόνο από την τρέχουσα κατάσταση λόγω της ακύρωσης μιας τρέχουσας εντολής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν περαιτέρω επιπτώσεις για την PREOS και τη μητρική της εταιρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η PREOS είναι βέβαιη ότι ο προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας θα μπορέσει να βρει επενδυτή για το ακίνητο εντός των επόμενων τριών μηνών. Υπάρχουν ήδη αρκετοί νέοι υποψήφιοι ενοικιαστές για το ακίνητο.

Επιπλέον, το “The Centurion” εξακολουθεί να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή του σε πράσινο κτίριο και τα αντίστοιχα σχέδια έχουν ήδη εκπονηθεί.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, με ένα σύστημα ψύξης χαμηλών εκπομπών, μια πράσινη πρόσοψη και πολυάσχολες αποικίες μελισσών, ο πύργος Centurion Tower στη Φρανκφούρτη, πρόκειται να γίνει το πράσινο επιδεικτικό έργο του επενδυτή γραφείων Preos.

Τα φυτικά πάνελ θα απορροφούν σύντομα 2,3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και θα απελευθερώνουν 1,7 κιλά οξυγόνου ανά έτος και τετραγωνικό μέτρο, υπολόγισε ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Νέτσελ (Stephan Noetzel). Αυτό ήταν πριν από δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, έχει καταστεί σαφές ότι άλλο πράγμα είναι ο καθαρός αέρας και άλλο το “καθαρό” κεφάλαιο.

Ο Noetzel δεν θα υλοποιεί πλέον τα πράσινα σχέδια για το κτίριο ύψους 75 μέτρων.
Την 1η Μαρτίου, το τοπικό δικαστήριο της Λειψίας διόρισε τον Rainer Bähr από την εταιρεία εμπειρογνωμόνων αναδιάρθρωσης HWW ως προσωρινό διαχειριστή αφερεγγυότητας της GSP Centurion GmbH.

Πρόκειται για θυγατρική της Preos, στην οποία ανήκει το ακίνητο. Ο Bähr πρόκειται να διασφαλίσει τα μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία αφερεγγυότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η εταιρεία έχει καταθέσει η ίδια τη διαδικασία. Ο προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας επιβεβαίωσε ότι το ακίνητο αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας. Βρίσκεται σε “καλή επαφή” με την τράπεζα χρηματοδότησης, ανακοίνωσε ο Bähr. Πρώτη προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί η διαχείριση του κτιρίου χωρίς οι ενοικιαστές να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Στους ενοικιαστές του 16ώροφου κτιρίου γραφείων περιλαμβάνονται η αμερικανική εταιρεία επικοινωνιών Avaya και η κρατική τράπεζα KfW.

Η μίσθωση για τον πάροχο πιστωτικών καρτών American Express πρόκειται να λήξει στο τέλος του 2024.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Preos Noetzel σχεδίαζε επίσης να προσελκύσει στο κτίριο κατασκευαστές ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και εταιρείες από τον τομέα των υγιεινών τροφίμων.
Η πτώχευση του Centurion Tower αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επισφαλή οικονομική κατάσταση της Preos, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην αγορά ακινήτων γραφείων με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Η πλήρης επωνυμία της ανώνυμης εταιρείας είναι Preos Global Office Real Estate & Technology.

Ανήκει στην αυτοκρατορία του Thomas Olek, ενός επενδυτή ακινήτων που είναι τόσο δραστήριος όσο και αμφιλεγόμενος.

Ο Olek είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μια αλυσίδα διαδοχικά οργανωμένων μετοχικών εταιρειών.

Ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην κορυφή επειδή ελέγχει την πλειοψηφία της Neon Equity AG.

Η εταιρεία αυτή κατέχει περισσότερες από τις μισές μετοχές της Publity AG, όπου ο Olek είναι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου.

Η Publity AG, με τη σειρά της, κατέχει σχεδόν το 95 % των μετοχών της Preos.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιες συνέπειες θα έχει η αφερεγγυότητα της Centurion Tower για τον καταρράκτη των ανωνύμων εταιρειών. Την Τρίτη αναφέρθηκε: “Η μητρική εταιρεία Preos Publity AG επηρεάζεται επίσης μόνο από την τρέχουσα κατάσταση λόγω της ακύρωσης μιας τρέχουσας εντολής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων”.
Αυτό ακούγεται συγκριτικά ακίνδυνο, αλλά η κατάσταση στις σημαντικές εταιρείες είναι τεταμένη εδώ και αρκετό καιρό.

Η Preos ανακοίνωσε ζημίες άνω των 214 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η μετοχή της, η οποία άξιζε 15 ευρώ στην κορύφωσή της, διαπραγματεύεται εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή των λεπτών.
Η Publity AG δημοσίευσε σήμερα (05.03.24) τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023. Η σημαντική ζημία ύψους 237 εκατ. ευρώ οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η διοίκηση υποτίμησε τους τίτλους της Preos που κατείχε κατά 151 εκατ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο, οι πιστωτές προώθησαν την αναδιάρθρωση του μετατρέψιμου ομολόγου της Preos ύψους 250 εκατ. ευρώ. Οι συνθήκες είναι συγκεχυμένες επειδή ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων βρισκόταν στην αυτοκρατορία της Olek πριν από την ψηφοφορία. Μια ομάδα πιστωτών κινείται νομικά κατά της αναδιάρθρωσης, επειδή θεωρεί ότι έχει αδικηθεί.
Οι συμφωνηθείσες περικοπές ενδέχεται να μην είναι επαρκείς για τη διάσωση, προειδοποίησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Preos Noetzel σε μια “προειδοποίηση κινδύνου” τον Δεκέμβριο. Μια μελλοντική πτώχευση “δεν μπορεί να αποκλειστεί”.

Ο Noetzel ήθελε να πουλήσει τέσσερα ακίνητα που ανήκαν σε θυγατρική της Preos και να ρευστοποιήσει έτσι 300 εκατομμύρια ευρώ.

Εάν το σχέδιο αυτό αποτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε “αφερεγγυότητα της εταιρείας” παρά την αναδιάρθρωση, έγραψε.
Σήμερα (05.03.24), ο Noetzel δήλωσε: “Η πιθανή αποτυχία της πώλησης του Centurion, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2024, δεν έχει καμία στρατηγική επίπτωση στην οικονομική κατάσταση της Preos”.

Καμία θετική εισροή από την πώληση του Πύργου Centurion δεν προβλεπόταν εξαρχής για την Preos.
Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της GSP Centurion για το 2021 έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δίνει μια ιδέα για το πού μπορεί να υπήρχε το πρόβλημα. Τα ενσώματα πάγια ύψους 56 εκατ. ευρώ αντισταθμίζονται από υποχρεώσεις ύψους 61,5 εκατ. ευρώ. “Υπάρχει υπερχρέωση στον ισολογισμό ύψους 822.547,34 ευρώ”, έγραψε ο Φρανκ Σνάιντερ (Frank Schneider).
Εκείνη την εποχή, ο διευθύνων σύμβουλος της Publity ήταν επίσης διευθύνων σύμβουλος της GSP Centurion. Παρά την υπερχρέωση, ο Schneider ήταν αισιόδοξος. Η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί επειδή υπήρχαν “κρυφά αποθέματα” στο κτίριο και “η σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών ενοικίασης μπορεί ακόμη να αναμένεται”.

To άρθρο Νέο «κανόνι» στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία: Χρεοκόπησε «πράσινο» επαγγελματικό κτίριο – μαμούθ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button