Επικαιρότητα

Ο Μάξιμος Σενετάκης στο ΤΜΕΔΕ για τη χρησιμότητα των μικροπιστώσεων – Galaksias.com

«Ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα των μικροπιστώσεων, ξεκινώντας τις διαδικασίες δημιουργίας ιδρύματος μικροπιστώσεων»

Για τη χρησιμότητα των μικροπιστώσεων και μια προσπάθεια στην οποία πρωτοστάτησε το ΤΜΕΔΕ, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, κ. Μάξιμος Σενετάκης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου με θέμα “Νέα εποχή για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα”.

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι “η ΝΔ προσπαθώντας να βρει λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που προέκυψαν από την κρίση, υιοθέτησε το 2020 με τον νόμο 4701 τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα των μικροπιστώσεων”. Στόχος, όπως τόνισε, ήταν η διαμόρφωση ενός παράλληλου με το τραπεζικό σύστημα, πυλώνα άντλησης κεφαλαίων από φυσικά και νομικά πρόσωπα που αναπτύσσουν ή έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματική/επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο 4701/2020 ορίζει την Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση και την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, καθώς και το πλαίσιο χορήγησης και διατήρησης άδειας λειτουργίας σε ιδρύματα μικροπιστώσεων.

Ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι “ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκε τη χρησιμότητα των μικροπιστώσεων, ξεκινώντας τις διαδικασίες δημιουργίας ιδρύματος μικροπιστώσεων”.

Τελικά τον Ιανουάριο του 2022 (δυο χρόνια μετά την ψήφιση του 4701), το ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions έγινε ο πρώτος θεσμικός φορέας που αδειοδοτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας στον κλάδο των μικροχρηματοδοτήσεων.

Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 και έκτοτε, ο Κώστας Μακέδος, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα ενημερώνοντας τους συναδέλφους μηχανικούς για το συγκεκριμένο καινοτόμο εργαλείο, το οποίο προσφέρει στα μέλη του ΤΜΕΔΕ ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες μικροχρηματοδοτήσεων και μικροχρηματοδότηση ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως 25.000€.

Στην εκδήλωση έγινε εκτενής αναφοράς στον πρώτο αυτόνομο πυλώνα στις μορφές εγγυοδοσίας στην Ελλάδα, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για να ακολουθήσουν άλλοι δυο, η “Microsmart” και ΑΦΗ Microfinance A.E”.

“Είμαι βέβαιος πια, ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς, οι οποίοι θα αντιληφθούν, υιοθετήσουν και υπηρετήσουν την έννοια της μικροπίστωσης, την οποία έχουν μεγάλη ανάγκη οι μικροί παίκτες της αγοράς και ακόμα μεγαλύτερη συνολικά η οικονομία της χώρας, για να αναπτυχθεί ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά”, κατέληξε ο Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button