Επικαιρότητα

Κακοκαιρία εξπρές με λασποβροχές από τον κόλπο του Λέοντα – Δείτε πόσο επηρεάζεται η Κρήτη – Galaksias.com

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα δυτικά το απόγευμα της Δευτέρας και μέσα στη νύχτα θα σαρώσει τη χώρα. «Περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά από αύριο το απόγευμα και σιγά-σιγά, προοδευτικά, θα περάσουν απέναντι», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο Τάσος Αρνιακός.

«Στην Αττική περιμένουμε την κακοκαιρία μέσα στη νύχτα, ξημερώματα προς Τρίτη. Από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά θα βελτιωθεί ο καιρός στον κορμό της χώρας, όμως, θα υπάρχει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι νοτιάδες θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ, που θα κουβαλούν σκόνη από την Αφρική. Λόγω των νοτιάδων ο υδράργυρος θα είναι στα ύψη», πρόσθεσε.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Ανάρτηση για το κύμα κακοκαιρίας έκανε, το πρωί της Κυριακής, ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, κάνοντας λόγο για ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα. Έτσι, από το απόγευμα της Δευτέρας και από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν και ένταση.

 

Χωρίς να έχουμε προλάβει να “στεγνώσουμε” από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας το οποίο λίγο πιο αργά να κινούταν θα μας καρδιοχτυπούσε αρκετά, έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας συνεχίζοντας την “παρέλαση” των κακοκαιριών και η οποία ξεκίνησε στο τελείωμά του ο Φλεβάρης και όπως φαίνεται θέλει να συνεχίσει και ο Μάρτης, προσπαθώντας να καλύψει ορισμένα από τα κενά που έχουν αφήσει το Φθινόπωρο αλλά και ο Χειμώνας που έχουν προηγηθεί.

Έτσι λοιπόν ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σχηματίστηκε στον Κόλπο του Λέοντα καθώς αλληλεπίδρασαν ψυχρότερες αέριες μάζες με θερμότερες και υγρότερες, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το ταξίδι του με πρώτο σταθμό αύριο την Ιταλία και φτάνοντας το απόγευμα αύριο και στα δυτικά τμήματα της χώρας μας.

Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε με το βέλος και το γράμμα “Χ” την αφετηρία αυτού του νέου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα ακολουθήσει μια ανατολική πορεία για να βρεθεί πάνω από τη χώρα μας τα ξημερώματα της Τρίτης ακολουθώντας και αυτό τη γρήγορη μετατόπιση όπως και αυτά που προηγήθηκαν.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνεται η κίνηση αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Έτσι λοιπόν από τα δυτικά θα έχουμε ένα γρήγορο πέρασμα βροχών – καταιγίδων που τοπικά δεν αποκλείεται να έχουν κι ένταση με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς το μεσημέρι – απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό βροχών – καταιγίδων θα έχει φτάσει στο ανατολικό Αιγαίο με ταυτόχρονη βελτίωση του καιρού δυτικότερα, μια βελτίωση όμως που στην ουσία θα συνοδεύεται από διαστήματα αστάθειας η οποία αστάθεια φαίνεται να μας συντροφεύει μέχρι και την Παρασκευή περίπου μιας και ψυχρότερος αέρας στη μέση κι ανώτερη ατμόσφαιρα δεν θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση του καιρού, ενώ και η θερμοκρασία κάτω χαμηλά φαίνεται να σημειώνει πτώση μιας και πολικές αέριες μάζες από την Ουκρανία αν και θα εκτονωθούν προς Τουρκία, φαίνεται να “αγγίζουν” και τη χώρα μας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούμε σε συνθήκες βαρυχειμωνιάς, απλά ο γερο-χειμώνας πλέον θέλει να μας θυμίσει ότι τριγυρίζει στη γειτονιά μας και ίσως κάποια στιγμή αργότερα επισκεφτεί πιο οργανωμένα και τη χώρα μας για να δει κάποιες από τις πολλές ομορφιές της πριν ταξιδέψει οριστικά για πολύ μακρινούς πλέον προορισμούς ανανεώνοντας το ραντεβού του για την επόμενη χρονιά, καλά να είμαστε».

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του Mega, ισχυρές καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας ενώ λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά.

Οι περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα είναι στο Ιόνιο τη Δευτέρα το απόγευμα, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία-Μακεδονία τη Δευτέρα το βράδυ, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική αναμένεται πρόσκαιρη καταιγίδα, «μικρότερης έντασης σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα».

Κολυδάς: Κάθε άλλο από… «πολικές» θερμοκρασίες
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δεν «βλέπει» πολικές θερμοκρασίες, αλλά μια πτώση όχι πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Εμπιστευόμαστε πάντα τους επίσημους Φορείς της Πολιτείας».

Το δελτίο καιρού από το Meteo
Μεταβολή του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά. Άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ στα πελάγη. Μεταφορά Σαχαριανής σκόνης και λασποβροχές.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 αναμένεται μεταβολή του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν ανατολικότερα. Βροχές τοπικού χαρακτήρα και μικρότερης έντασης θα εκδηλωθούν επίσης από τις μεσημεριανές ώρες στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τη νύχτα προς Τρίτη τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν την ανατολική και βόρεια χώρα, το Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ τα φαινόμενα στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά θα συνεχιστούν. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά Σαχαριανής σκόνης και την εκδήλωση λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 18, στην Ήπειρο από 5 έως 20, στη Θεσσαλία από 4 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 20-22 βαθμούς, στα Επτάνησα από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 19 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 21-23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενισχυόμενοι προοδευτικά στα 7 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις που προοδευτικά θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών βροχών προς το βράδυ. Αργά το βράδυ και κυρίως τη νύχτα προς Τρίτη θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και προοδευτικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα για τοπικές βροχές κατά περιόδους από τις μεσημεριανές ώρες. Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι από το απόγευμα της Δευτέρας πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, αναμένονται λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από το απόγευμα στα δυτικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς πρόσκαιρα να είναι ισχυρά στα δυτικά και το βράδυ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Αργά τo βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 17 βαθμούς, και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά θα αυξηθούν. Θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία που από το απόγευμα και από τα δυτικά θα ενταθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανώς στη δυτική και κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας το βράδυ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά ισχυρές. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 μποφόρ, από το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το βράδυ στο ανατολικό Αιγαίο θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες στις Σποράδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρη καταιγίδα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4, από τις απογευματινές ώρες νότιοι 5 και τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τη νύχτα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της Τρίτης

Στα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που θα είναι πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα, σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά θα είναι νότιοι έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και τα δυτικά τους 14 με 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 και στα νησιά του Αιγαίου τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button