Επικαιρότητα

“Ανάσα” για τις επιδοτήσεις, επιφυλάξεις για τα μέτρα – Τι λένε για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη αγροτικά στελέχη της Κρήτης – Galaksias.com

Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο, έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα και φωτοβολταϊκά για νέους αγρότες μεταξύ των εξαγγελιών Μητσοτάκη – «Θετικά μεν, δε φτάνουν δε», λένε αγρότες της Κρήτης

“Ζεστό” χρήμα ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ υποσχέθηκε για τους Έλληνες αγρότες ότι θα έρθει τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες. Εξάλλου, εξήγγειλε ότι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους αγρότες θα επεκταθεί και το 2024, ενώ η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ των άλλων, και φωτοβολταϊκά για νέους αγρότες ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα πάντως αυτά “διχάζουν” τα αγροτικά στελέχη της Κρήτης. Το “μέτωπο” των εξεγερμένων αγροτών της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας δεν υποχωρεί, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και οι αγροτοσυνεταιριστές και συνδικαλιστές εκείνοι που σχολιάζουν με θετικό τρόπο τόσο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όσο και τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της “Agrotica”.

Αναλυτικότερα, μέτρα για αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, από τη Βουλή. Για το αγροτικό πετρέλαιο είπε ότι, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου στους παραγωγούς θα γίνει και για το 2024, «με 82 εκατομμύρια ευρώ ακόμα».

Για το κόστος ρεύματος ανακοίνωσε:

– Σε πρώτη φάση, η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

– Θα ρυθμιστούν χρέη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ με 10ετή άτοκη εξόφληση.

– Στη Θεσσαλία, όπως ο είπε ο κ. Μητσοτάκης, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει το 75% των οφειλών.

– Μέτρο για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον έως 30% επί μια 10ετία για συνεταιριστικά σχήματα και όσους έχουν συμβολαιακή γεωργία.

«Αυτό για να μπορέσουμε να το κάνουμε θα πρέπει να επιδοτήσουμε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθεται με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και συμβόλαια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός 2ετίας από την εφαρμογή αυτού του μέτρου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τους μεμονωμένους αγρότες, θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκών στο Χωράφι”, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι πριν το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Τα πέντε μέτρα για το ρεύμα

Στα πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της “Agrotica”, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκυλακάκης εξειδίκευσε, μαζί με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, τα εν λόγω μέτρα Μητσοτάκη, στην ημερίδα με θέμα “Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για ένα ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη”. Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

– Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

– Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

– Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για τον σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια – ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία – θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

– Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα “Απόλλων”, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων”, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος, που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

– Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι”, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο “κλειδωμένος” ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW x 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον “κλειδωμένο” χώρο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

“Αμετακίνητοι” από τις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς παρομοιάζουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με «σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων» που βιώνουν στον τομέα τους.

Οργή και αγανάκτηση… Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των αγροτών που βρίσκονται στην “Agrotica”, στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν άκουσαν διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης, ενώ στη συνέχεια για λίγα λεπτά προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Νότιας Πύλης.

«Καμία ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Ο αγροτικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Μετά τη ΔΕΘ παίρνουμε τα τρακτέρ μας και πάμε πίσω στα μπλόκα μας», τόνισαν οι συνδικαλιστές.

Αναφέρουν, επίσης, πως, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα που έχουν θέσει, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ξεκαθάρισμα επιδοτήσεων

Στο μεταξύ, θετικά κρίνονται από συνεταιριστές του Ηρακλείου κυρίως οι εξαγγελίες του Λευτέρη Αυγενάκη, ως προς το “ξεκλείδωμα” των επιδοτήσεων για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο neakritit.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου και στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιώργος Περογιαννάκης.

«Αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός νομίζω πως περισσότερο ενδιαφέρουν τη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και για τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας είναι “ψίχουλα”. Όμως, τα μέτρα που αφορούν τις επιδοτήσεις, τα οποία και ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, νομίζω ότι πράγματι μας αφορούν και, αν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν και τους παραγωγούς της Κρήτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περογιαννάκης.

Ειδικά για το γεγονός ότι αρχίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εξετάζει τα 16.000 ΑΦΜ παραγωγών που είναι μπλοκαρισμένα, ο συνεταιριστής μας είπε: «Θα τα φτιάξει αυτά με τις επιδοτήσεις; Με τα οικολογικά σχήματα; Με τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ; Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω ο Αυγενάκης. Πιστεύω ότι θα τα προχωρήσει», σύμφωνα με τον Γιώργο Περογιαννάκη.

«Είναι πάρα πολύς ο κόσμος και στην Κρήτη που έχει πρόβλημα. Αυτά πρέπει να προχωρήσουν. Οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε λιπάσματα να βάλουν. Έκανε τώρα λίγο νερό και ενώ ο καιρός τελικά ωφελεί τις ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης, οι ελιές μας θα μείνουν ακαλλιέργητες, γιατί δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα ούτε για τα λιπάσματα, ούτε καν για το πετρέλαιο που χρειάζεται να βάλουν οι αγρότες στα τρακτέρ για να οργώσουν τις ελιές τους», καταλήγει προς τo neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Εμπάρου και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Γιώργος Περογιαννάκης.

«Ο απλός κόσμος είναι με τους αγρότες»

«Μπράβο στους συναδέλφους μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μπράβο όμως και στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας των άλλων χωρών. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά ο κόσμος στις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι είναι με τους αγρότες», τόνισε κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Λευτέρη Αυγενάκη στα θέματα των οικολογικών σχημάτων και των μπλοκαρισμένων ΑΦΜ είναι στη θετική κατεύθυνση. Αλλά για το ρεύμα και το 10% της επιδότησης που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης, πρόκειται για ένα ποσοστό πάρα πολύ χαμηλό. Το ενεργειακό πρόβλημα για τους αγρότες είναι μεγάλο. Όλες οι γεωτρήσεις στην περιοχή μου είναι ομαδικές. Και έχουν “μπει μέσα” με τα “τσαρούχια”. Το κόστος του ρεύματος το έχουν διπλασιάσει. Δεν μπορούμε να αρδεύσουμε. Θεωρούμε ότι η επιδότηση αυτή πρέπει να είναι πιο μεγάλη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά στo neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

Βέβαια, και για τις αγροτικές επιδοτήσεις ο συνδικαλιστής είπε πως «ναι μεν εκεί φαίνεται πως κάτι έχει γίνει, όμως δεν πρέπει ούτε εκεί να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα τα δούμε και αυτά στην πράξη. Στο μεταξύ, μη θεωρηθεί ότι η Κρήτη είναι απούσα από τον αγώνα των άλλων αγροτών. Γίνονται ήδη διεργασίες. Δε θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας στην πάνω Ελλάδα, που αγωνίζονται και για μας, ξεκρέμαστους», καταλήγει ο Γιώργος Τσιφετάκης.

Διορθώσεις για τα 88 εκατομμύρια € –

Ο αποχαρακτηρισμός των 16.000 ΑΦΜ

Να υπενθυμίσουμε ότι προχθές ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη τον αποχαρακτηρισμό περίπου 16.000 δεσμευμένων δικαιούχων ΑΦΜ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε αναφορά και στα οικολογικά σχήματα, λέγοντας ότι πριν από το Πάσχα θα γίνει η πληρωμή τους. Αναλυτικότερα, τόνισε ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται το άνοιγμα της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων 2023 για τα οικολογικά σχήματα, αφού έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα απλοποιεί τις διαδικασίες προκειμένου οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με τη δυνατότητα υποβολής τυχόν νέων αιτήσεων. Στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και υπολογίζεται η πληρωμή του παραπάνω ποσού πριν το Πάσχα.

«Γίνεται δεκτό το αίτημα των δικαιούχων για διορθώσεις γενικά της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή, που αναμένεται κι αυτή να γίνει λίγο πριν το Πάσχα, θα απορροφήσει τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου έτους, ύψους 88.000.000 ευρώ», υποσχέθηκε ακόμη, αναφορικά με τα 88 εκατομμύρια ευρώ, που από τις πληρωμές του ΟΣΔΕ από τον περασμένο Οκτώβριο, εκείνα «αγνοούνται», όπως ο ίδιος είχε καταγγείλει τότε και είχε συγκρουστεί με τον Ευάγγελο Σημανδράκο και τα τότε διοικητικά στελέχη. Πρόσθεσε, δε, ότι το άνοιγμα της αίτησης θα γίνει ταυτόχρονα με αυτήν των οικολογικών σχημάτων.

Κλείνουν αύριο τον κόμβο των Πεζών

Στην Κρήτη κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας αύριο Κυριακή τον κόμβο των Πεζών, οι αγρότες-μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα Τυμπακίου.

«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν τα μπλόκα του αγώνα καθημερινά, οργανωμένα, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς τους Συλλόγους. Έτσι απαντάμε στην επιχείρηση συκοφάντησης και υπονόμευσης του αγώνα μας από την κυβέρνηση», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση και συνεχίζουν ως εξής:

«Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει πάρει η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για να μειώσει το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, για τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στη χώρα μας και στην Ευρώπη.

Συνάδελφοι, έχουμε μία και μόνο επιλογή: Γεωργοί, κτηνοτρόφοι μελισσοκόμοι, αλιείς να αυξήσουμε τώρα την αγωνιστική μας πίεση.

Είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας με νέα κινητοποίηση την Κυριακή 4/2, στον κόμβο των Πεζών, στις 11 π.μ.

Βρισκόμαστε στον δρόμο του αγώνα, παλεύοντας και διεκδικώντας :

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα, αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες, όπως τα αμπέλια και τα εσπεριδοειδή.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως και στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης, που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.

– Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία.

– Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, για να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας.

Όλοι στον κόμβο των Πεζών την Κυριακή στις 4/2/2024, στις 11 π.μ.».

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button