Επικαιρότητα

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει, αλλά με λιγότερο γραφειοκρατικό τρόπο – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

Αποφασισμένος να συνεχίσει να την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η πρωτογενής παραγωγή με το βλέμμα στο μέλλον: προκλήσεις και προοπτικής στη γεωργία και κτηνοτροφία».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέτρεπε τη βελγική προεδρία να συζητήσει το θέμα στη Συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και τόνισε ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκεται ο γεωργός είναι το χωράφι και όχι τα γκισέ της γραφειοκρατίας, θέλοντας να καταδείξει με τον τρόπο αυτό την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

«Δίνουμε καθημερινό αγώνα μέσα από σειρά δράσεων αγροτικής διπλωματίας στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων αλλά και μέσα από περιφερειακές παρεμβάσεις, ώστε να καταστήσουμε την εφαρμογή του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, την ΚΑΠ, πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες μας.

Ο αγώνας που έχουμε δώσει στο πλαίσιο της συμμαχίας των εννέα χωρών του Νότου πιάνει τόπο. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδος συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα των EUMED-9, στις 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και με δική μας πρωτοβουλία συνεδριάζει και πάλι τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που συνεδριάζει και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο καλείται να εξετάσει το Νο1 αίτημα των αγροτών της Ευρώπης για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό. Είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας. Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρώτη αυτή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ρεαλισμό και δυναμισμό, την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα σημεία που θα την καθιστούν πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας».

Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο το ΥΠΑΑΤ, όσο και η γενικά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι συζητάει, συνθέτει και λύνει προβλήματα μέσα από τον διάλογο και τη συνέπεια λόγων και έργων της. «Αυτό κάνουμε καθημερινά στο Υπουργείο αλλά και σε κάθε γρανάζι της δημόσιας διοίκησης. Και το κάνουμε κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρωτοφανείς θεομηνίες «με μεθοδικότητα και συνέπεια, χωρίς θεατρινισμούς και επικοινωνιακές κορώνες, με σεβασμό στην αγωνία και τον πόνο των πληγέντων αλλά και με εμπιστοσύνη στην τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, ώστε να θωρακίσουμε την επόμενη μέρα του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της τοπικής βιομηχανίας». Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, απέναντι σε κάθε κρίση ή θεομηνία αλλά και απέναντι σε δομικά παγκόσμια ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος, η υγεία του εδάφους και η κλιματική κρίση». Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο «των διαθέσιμων δυνατοτήτων, με σχέδιο, διαφάνεια και δημοσιονομικό έλεγχο»

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τόσο η κλιματική και ενεργειακή κρίση όσο και ο νέος ψηφιακός κόσμος, η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν από τη μια νέα πεδία κρίσεων και από την άλλη νέα εργαλεία, μεθόδους αλλά και απειλές που μας αφορούν τελικά όλους μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος όχι μόνο αλλάζει, αλλά και αναζητεί νέες δυνατότητες και εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογική επανάσταση. «Με την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού προχωράμε με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των τιτάνιων απειλών και των διαρκών κρίσεων», είπε ο ΥπΑΑΤ.

Όπως σημείωσε, η υγεία του εδάφους, με τη διαρκή συρρίκνωση των διαθέσιμων εδαφών για καλλιέργεια και τη λειψυδρία και με την παράλληλη, ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή τροφίμων, δημιουργεί μία εκρηκτική διεθνή απειλή με απίστευτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Επί πλέον, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες, ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιταχύνουν δραματικά την ανάγκη για νέες πολιτικές, εργαλεία και δεξιότητες σε κάθε επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα στο οικοσύστημα του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτό το επισφαλές περιβάλλον, το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως βασικό του στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, απαντώντας στις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια έχουν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες που προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας όχι μόνο τη βούληση αλλά και σχέδιο, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι λαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

– Αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού, εκσυγχρονίζοντας δύο θεμελιώδη εργαλεία όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ

– Προσεγγίζουμε το ζήτημα της αγροτικής εκπαίδευσης με ένα διαφορετικό, ρηξικέλευθο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τα αναγκαία άλματα γνώσης και τεχνολογικής επάρκειας που θα επιτρέψουν την εκ βάθρων ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των μεθόδων καλλιεργειών και τελικά, των μοναδικής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης.

– Δημιουργήσαμε τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, που ανοίγουν νέους δρόμους για το αγροτικό επιχειρείν.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι ο πρωτογενής τομέας δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Και σημείωσε ότι η ενίσχυση των γεφυρών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο στο επίπεδο της μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων τεχνολογικών πρακτικών, όσο και στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί καταλύτη στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η νέα εποχή. «Νέα πεδία όπως η «έξυπνη γεωργία» και η «γεωργία ακριβείας», η ανάλυση δεδομένων και η τεχνολογίες πρόβλεψης δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον στο οποίο η ελληνική γεωργία δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη, τόνισε ο υπουργός σημειώνοντας ότι απαιτούνται νέες, ρηξικέλευθες λύσεις, ιδέες, γνώσεις, εργατικό δυναμικό και συνεργασίες που ανοίγουν τους ορίζοντες της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». Κατέληξε, δε εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο θα είναι επιταχυντής σε αυτή την προσπάθεια!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button