Επικαιρότητα

Noμοθετική ρύθμιση για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες οι οποίοι συνεχίζουν με αποκλεισμούς δρόμων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι πιέσεις των αγροτών αυξάνονται προκειμένου η κυβέρνηση να επιτρέψει την κάθοδο με τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο των Αθηνών, την προσεχή Τρίτη, παρά το «όχι» που εισέπραξαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών.

Μαζίκή η συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο

«Ούτως η άλλως εμείς θα κατέβουμε με τρακτερ και με λεωφορεία και αυτοκίνητα. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο όχι με την μεγάλη και μαζίκή συμμετοχή των αγροτών αλλά και από τον κόσμο της Αθήνας που νιώθουν την ακρίβεια στο πετσί τους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της συντονιστικής Επιτροπής Μπόκου Πλατυκάμπου. Όπως έδειξαν με τις σημερινές κινητοποιήσεις τους δεν υποχωρούν επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση.

Στη Φλώρινα και ειδικότερα στο τελωνείο της Νίκης συνεχίζεται ο συμβολικός αποκλεισμός κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Στην Χαλκιδική στο ύψος του κόμβου Πορταριάς, κλειστή παρέμεινε η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. Όπως δήλωσαν οι αγρότες ο αποκλεισμός που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί μπορεί να διαρκέσει για όλο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να πιέσουν για να επιτραπεί η κάθοδος με τρακτέρ στο παναγροτικό συλλαλητήριο των Αθηνών.

«Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια»

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με τα κορυφαία στελέχη της δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης για την προκαταβολή μέρους της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, και τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη συνάντηση στο Μαξίμου θα δείξει εάν θα δράσει κατευναστικά.

«Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου απαντούσαν σε πολλά προβλήματα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όρια των δημοσιονομικών της αντοχών.

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται μεξεκαθάρισε κάθε ομάδα πολιτών έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως όμως προβλέπει ο νόμος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα δεσμεύθηκε εστιάζοντας και στα μόνιμα χαρακτηριστικά της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 και μετά. Για το αγροτικό ρεύμα είπε : «φτάσαμε στα όρια του κόστους», ενώ τόνισε ότι ένα σημαντικό αίτημα η ρύθμιση των χρεών των αγροτών ικανοποιήθηκε. «Δεν θέλουμε να φτάσει η κατάσταση σε εκτροχιασμός» τόνισε.

Άποψη που συμμερίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» της ΕΡΤ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης στους αγρότες.

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button