Κόσμος

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2024 – Galaksias.com

Τα οικονομικά δεδομένα του δήμου ανέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό του 2024 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Όπως ανέφερε ο κ.Αγγελούδης είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου που δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός με ευθύνη της απελθούσας δημοτικής αρχής», ενώ παράλληλα ασκώντας κριτική στη διοίκηση Ζέρβα έκανε λόγο για ζημιά στα οικονομικά «που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ».

«Σας το λέω ευθαρσώς, δεν είναι αυτός ο προϋπολογισμός το “βήμα εμπρός” που θα θέλαμε ως νέα δημοτική αρχή. Δεν είναι ο προϋπολογισμός που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ανάγκης, που μας λύνει απλώς τα χέρια ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως διοίκηση», είπε ο κ.Αγγελούδης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος μίλησε για «τραγική κατάσταση του δήμου» εξηγώντας πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι». Είπε πως το έλλειμμα στα ταμεία ανέρχεται σε 19,7 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως από τη διοίκηση Ζέρβα ξοδεύτηκε επίσης το χρηματικό υπόλοιπο 19 εκατ. ευρώ που παρέδωσε το 2019 η διοίκηση Μπουτάρη. «Συνολικά η διαχείρισή σας ζημίωσε το δήμο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

«Δικός σας είναι ο προϋπολογισμός, δικό σας και το Ζερβόσημο, η αύξηση των δημοτικών τελών που φέρατε και δεν ψηφίσατε, ή μάλλον ψηφίσατε και δεν το καταλάβατε. Εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε από τις ευθύνες μας. Ο στόχος που έχουμε θέσει, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η βελτίωση της καθημερινότητας τους, η αισθητική και λειτουργική ανάταξη της πόλης, περνά μέσα από την οικονομική εξυγίανση του δήμου μας, χωρίς εκπτώσεις στις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο κ.Αγγελούδης.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση της αντιπολίτευσης

«Εννοείται θα ψηφίσουμε τον δικό μας προϋπολογισμό, όπως είπατε» δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ναι στη Θεσσαλονίκη», Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη δική του τοποθέτηση.

«Ακούστηκαν βαρύγδουποι και επικίνδυνοι προσδιορισμοί. Σε μια συστηματική και εύκολη επιχείρηση αμαύρωσης των πεπραγμένων της προηγούμενης διοίκησης. Αντιδρούμε στην προσπάθεια της νέας διοίκησης να μειώσει τις προσδοκίες των Θεσσαλονικέων που η ίδια δημιούργησε με τη διαρκή επίκληση της “καμμένης γης” που παρέλαβε, με τα δήθεν άδεια ταμεία και τον χαρακτηρισμό της “μαύρης τρύπας” και της “κακοδιαχείρισης” για το βάρος που σήκωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το βάρος της κοινωνίας σε εποχές μεγάλης κρίσης», είπε ο κ.Ζέρβας.

Ο Σπύρος Πέγκας επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» καταψήφισε τον προϋπολογισμό κάνοντας λόγο για «σουρεάλ θέση της διοίκησης που τον φέρνει προς ψήφιση, αλλά δεν τον θέλει». Ο Βασίλης Τομπουλίδης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αυξάνει τα δημοτικά τέλη οριζόντια κατά 35%».

Ο Δρόσος Τσαβλής από το συνδυασμό «Όλοι Εμείς» υπερψήφισε τον προϋπολογισμό λέγοντας πως «ο δήμαρχος κατεβάζει έναν συντηρητικό προϋπολογισμό για τον οποίο δεν ευθύνεται», ενώ αντίθετα η Μαρία Κέκη, εκ μέρους της «Πόλης Ανάποδα», τόνισε πως πρόκειται για έναν «προϋπολογισμό φτώχειας και λιτότητας, κοινωνικά και περιβαλλοντικά άδικο». Τέλος, ο Στέργιος Καλόγηρος από τη «Θεσσαλονίκη – Μακεδονία» δήλωσε ότι θα στηρίξει τον προϋπολογισμό «γιατί πιστεύω ότι θα είναι για το καλό του δήμου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button