ΕνημέρωσηΟικονομία

«Παράθυρο» για επιτάχυνση ή παράταση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές – Galaksias Portal News

Μπορεί να χρειαστεί κάποια επιτάχυνση ή μικρή παράταση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη του στο Πρώτο.

Η συνέντευξη του κ. Θεοχάρη επικεντρώθηκε στην φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και τα οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ο υπολογισμός του οικονομικού μεγέθους της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να γίνει με ακρίβεια, καθώς, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, οι πράξεις αυτές είναι στο σκοτάδι. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι με τους οποίους προσεγγίζεται αυτό το ποσό.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομιών: «Όταν μιλάμε για τη φοροδιαφυγή, υπάρχουν δύο μεγέθη τα οποία καμιά φορά τα μπερδεύουμε. Υπάρχει το μέγεθος της παραοικονομίας, οι συναλλαγές οι οποίες δεν καταγράφονται και δεν πληρώνεται φόρος και υπάρχει μετά και η φοροδιαφυγή που είναι το ποσό του φόρου το οποίο χάνεται και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι στα δημόσια ταμεία. Οπότε για να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο νούμερα έχουν ακουστεί στο δημόσιο διάλογο και 30 και 40 δις, περίπου 25 με 30 δις της παραοικονομίας είναι ένα λογικό νούμερο που αυτό υπονοεί γύρω στα 8, 10, 11 δις φοροδιαφυγής τα οποία δεν καταλήγουν στα ταμεία του κράτους».

Το υπουργείο χρησιμοποιεί πολλαπλές δράσεις για τον περιορισμό του φαινομένου, ενώ η τεχνολογικές εφαρμογές αξιοποιούνται όπου είναι δυνατόν. «Υπάρχει μια δράση ψηφιοποίησης των διαδικασιών της ίδιας της ΑΑΔΕ. Οι δηλώσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, οι διαδικασίες να γίνονται πιο γρήγορα, να μη χρειάζεται να πηγαίνεις στην εφορία και έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τη συμμόρφωση και να διευκολύνουμε αυτούς οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς και να μην τους ταλαιπωρούμε.

Εδώ έχουμε κάνει μια μεγάλη πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρετε πολύ καλά ότι η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με την εφορία και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Υπάρχει ακόμα δρόμος. Τελευταία ψηφιοποιήσαμε τη φορολογική ενημερότητα και πάρα πολλές, γύρω στις 60 χιλιάδες στους τελευταίους δύο μήνες επισκέψεις στην εφορία καταργήθηκαν και δεν χρειάστηκαν διότι μπόρεσαν οι φορολογούμενοι να πάρουν την ενημερότητα από το ίντερνετ με την αίτηση κατευθείαν και μια σειρά από άλλες δράσεις οι οποίες θα έρθουν το επόμενο διάστημα, τους επόμενους μήνες και χρόνια» επισήμανε ο κ. Θεοχάρης.

To άρθρο Θεοχάρης: «Παράθυρο» για επιτάχυνση ή παράταση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button