Επικαιρότητα

Στους 115 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση (vid) – Galaksias.com

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Μόσχας και την επιτροπή, ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίιθεσης αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στην κατεστραμμένη αίθουσα συναυλιών

Στους 115 αυξήθηκαν οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ρωσικής ερευνητικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Μόσχας και την επιτροπή, ο αριθμός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίιθεσης αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στην κατεστραμμένη αίθουσα συναυλιών.

«Στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Crocus City Hall, όταν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθάριζαν τα συντρίμμια βρέθηκαν περισσότερα πτώματα», ανέφερε η επιτροπή, επισημαίνοντας πως «πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 115».

«Οι διασώστες εργάζονται στον τόπο της τραγωδίας όλο το 24ωρο, συνεχίζουν να καθαρίζουν τα χαλάσματα και να αναζητούν ανθρώπους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μόσχας. 

«Συμμετέχουν 719 ειδικοί και 213 μηχανήματα. Άλλα 20 πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. Οι εργασίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μερικές ακόμη ημέρες», σημείωσε.

Κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία οι συλλήψεις
Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις, που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό, την ευθύνη για το οποίο ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Με το Κίεβο πάντως να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με την επίθεση.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για τέσσερα άτομα με καταγωγή από το Τατζικιστάν. Είναι οι Nasridinov Makhmadrasul, 37 ετών Ismonov Rivozhidin, 51 ετών Safolzoda Shokhinjonn 21ετών και Nazarov Rustam 29 ετών. 

Τόσο το RIA όσο και το TASS επικαλούνται την FSB μεταδίδοντας ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας ενημέρωσε απευθείας τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν έχει ακόμη απευθυνθεί στον ρωσικό λαό μετά την επίθεση.

«Ο διευθυντής της FSB ανέφερε στον Πούτιν για τη σύλληψη 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων τρομοκρατών που συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου», σύμφωνα με το TASS.

Το RIA μετέδωσε επίσης ότι η FSB εργάζεται για τον εντοπισμό της «βάσης των συνεργών» όσων συμμετείχαν στην επίθεση.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι είναι οι ύποπτοι, από πού μπορεί να προέρχονται ή πώς συνελήφθησαν.

Νωρίτερα το βρετανικό δίκτυο Sky News, που επικαλείται δήλωση Ρώσου πολιτικού, είχε μεταδώσει ότι συνελήφθησαν δύο ύποπτοι μετά από καταδίωξη αυτοκινήτου στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Το Renault στο οποίο επέβαιναν οι ύποπτοι εντοπίστηκε τη νύχτα στην περιφέρεια του Μπριάνσκ. Το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε σε έλεγχο αστυνομικών και προσπάθησε να διαφύγει. Κατά την καταδίωξη, έπεσαν πυροβολισμοί και το αυτοκίνητο αναποδογύρισε».
Ο ένας εκ των δύο επιβαινόντων στο ΙΧ συνελήφθη αμέως ενώ ο άλλος διέφυγε και συνελήφθη λίγο αργότερα. «Η έρευνα για τους υπόλοιπους συνεχίζεται», δήλωσε ο Αλεξάντερ Χινστάιν.

Το λευκό Renault
Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν από το βράδυ της Παρασκευής ότι οι Αρχές αναζητούσαν ένα λευκό αυτοκίνητο τύπου σεντάν μάρκας Renault.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα το συγκεκριμένο όχημα εντοπίστηκε μέσα από ένα βίντεο που κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου περνώντας έξω από τον συναυλιακό χώρο όπου φαίνεται να βγαίνουν άνδρες κρατώντας όπλα.

Εκτός από το όχημα, το φως της δημοσιότητας βλέπει και μια άλλη φωτογραφία που φαίνονται δύο άτομα μέσα σε ένα λευκό όχημα που εικάζεται ότι είναι των δραστών.

 

Φόβοι για αύξηση των νεκρών
Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με 107 τραυματίες από την επίθεση που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί».

Οι σημαίες στη Ρωσία κυματίζουν μεσίστιες, ενώ περισσότερα από 600 άτομα έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της Μόσχας για να δώσουν αίμα από το πρωί του Σαββάτου.

Νέα βίντεο
Στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς νέα συγκλονιστικά βίντεο για το μακελειό στη Μόσχα. 

Σύμφωνα με το BBC, το αιματοκύλισμα στην αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας αποτελεί τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια.

Η στιγμή της εισβολής των ενόπλων
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνδρες με αυτόματα όπλα εμφανίζονται να πυροβολούν επανειλημμένα εναντίον πολιτών, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, που κρύβονταν κάτω από κάτι που φαινόταν σαν μια πινακίδα εισόδου στο “Crocus City Hall”.
Άλλα βίντεο έδειχναν έναν αριθμό ανθρώπων να βρίσκονται ξαπλωμένοι, ακίνητοι σε λίμνες αίματος έξω από την αίθουσα. Ένα άλλο βίντεο έδειχνε τους δράστες να πυροβολούν ανθρώπους μέσα στην αίθουσα συναυλιών.

Άλλο βίντεο δείχνει αποκλεισμένες εξόδους και πλήθη να προσπαθούν να διαφεύγουν. Ο Ντέιβ Πρίμοφ, ένας επιζών της επίθεσης, τράβηξε ένα βίντεο που δείχνει πώς οι επισκέπτες της συναυλίας διέφυγαν από το κτίριο αφού ανακάλυψαν ότι οι κύριες έξοδοι είχαν αποκλειστεί. Ο Πρίμοφ δήλωσε στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agentstvo ότι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από ένα από τα μπαλκόνια μέσω μιας υπηρεσιακής σκάλας.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button