ΕνημέρωσηΟικονομία

Λαγκάρντ: Φρένο στα σενάρια για νέες μείωσεις επιτοκίων – Καμία δέσμευση για τις επόμενες κινήσεις

Γεγονός είναι πλέον η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από οκτώ χρόνια και δέκα αυξήσεις, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισημαίνει πως «θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική περιοριστική για όσο διάστημα χρειαστεί», καθώς το ΔΣ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέλυσε τις σκέψεις που οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, κυρίως λόγω της πορείας του πληθωρισμού, χωρίς να αποκλείει κανένα σενάριο.

Η κ. Λαγκάρντ έδωσε την εκτίμηση της πως «η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι κίνδυνοι εξισορροπούνται μακροπρόθεσμα» και επισήμανε πως «θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική περιοριστική για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Δεδομένου του αναβαθμισμένου outlook για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχυρής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον κατάλληλο να μετριάσουμε τον βαθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μετά από 9 μήνες αμετάβλητων επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της βάζει «φρένο» στα σενάρια για νέες μειώσεις από ΕΚΤ μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς δεν αποκλείεται να διατηρήσει τα επιτόκια της στο σημερινό επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα το 2024, κυρίως λόγω του κόστους της ενέργειας, για το β’ εξάμηνο 2024 και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής.

«Αν οι μισθοί αυξηθούν περαιτέρω, αυτό μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό», προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως «ο κλιμακωτός χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής των μισθών και του κόστους εργασίας είναι πιθανό να παρουσιάζει διακυμάνσεις στο εγγύς μέλλον».

Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

  • Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

  • Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, θα μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button