ΕνημέρωσηΟικονομία

Ουραγός η Ελλάδα στα εμπορικά κέντρα – Στα ύψη η ζήτηση για διαθέσιμα καταστήματα

 

Λιγοστεύουν τα κενά καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με τα ενοίκια να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και την Ερμού να ανταγωνίζεται στα ίσα τους πιο ακριβούς προορισμούς λιανικής στον κόσμο. Την ώρα που ιδιαίτερη δυναμική καταγράφουν σταδιακά και τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα, με τους καταναλωτές να στρέφονται σ’αυτά, καθώς τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους.

Προς το παρόν η Ελλάδα κατέχει το λιγότερο αριθμό εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί συνολικά 13 εμπορικά κέντρα σε όλη την επικράτεια της χώρας, συνολικής επιφάνειας 392.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μεγαλύτερο μάλιστα είναι το The Mall Athens που είναι συνολικής επιφάνειας 58.500 τ.μ. το οποίο ανήκει στη Lamda Development και συγκεκριμένα στη νέα θυγατρική της, τη Lamda Malls. 

H εν λόγω εταιρεία που αποτελεί τον ισχυρότερο παίκτη στα εμπορικά κέντρα έχει ήδη υπό την ομπρέλα της το The Mall Athens, το Golden Hall, το Mediterranean Cosmos, το Designer Outlet Athens και τα δύο εμπορικά κέντρα που κατασκευάζονται στο Ελληνικό, το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria και τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι το 2027. Με αυτές τις δύο μεγάλες προσθήκες εμπορικών κέντρων η Lamda θα φτάσει τα 287.000 τ.μ.

Δεύτερος ισχυρός παίκτης στα εμπορικά κέντρα είναι η Trade Estates, καθώς προ μηνών αγόρασε το Smart park, το δεύτερο μεγαλύτερο υφιστάμενο εμπορικό κέντρο, μετά το the Mall Athens. Ωστόσο, η Trade Estates έχει δρομολογήσει και την ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων πάρκων, συνολικής επιφάνειας άνω των 64.000 τ.μ., ενώ το ύψος των κεφαλαίων που αναμένεται να επενδυθούν εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ. 

Τα ελληνικά εμπορικά κέντρα ωστόσο είναι ελάχιστα σε σχέση με τον αριθμό που υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο 56.000 τ.μ. εμπορικά κέντρα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ χώρες του νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν 248.000 τ.μ ανά 1.000 κατοίκους και 229.000 τ.μ. αντίστοιχα. Πιο πολλά εμπορικά κέντρα εντοπίζονται στην Σκανδιναβία, με τα πρωτεία να κατέχει η Νορβηγία με 857.000 τ.μ. ανά 1.000 άτομα, ακολουθεί η Φιλανδία με 464.000 τ.μ. και η Σουηδία 380.000 τ.μ.

Το γεγονός ότι η χώρα μας κατέχει τη χαμηλότερη πυκνότητα εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη, οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, όπως η έλλειψη μεγάλων οικοπέδων αλλά και η περίπλοκη διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, η παρατεταμένη μακροοικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και την αυξημένη κατανάλωση σε οργανωμένους χώρους, ενώ ο συνδυασμός ψυχαγωγίας που προσφέρουν αυτού του είδους τα εμπορικά κέντρα αυξάνουν τη ζήτησή τους.

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει ωστόσο και στους εμπορικούς δρόμους της  Αθήνας, με την Ερμού να διαθέτει τα χαμηλότερα ποσοστά κενών καταστημάτων αλλά και τις υψηλότερες τιμές ενοικίων. Συγκεκριμένα τα ενοίκια των καταστημάτων πρώτης προβολής στην Ερμού ξεπερνούν ακόμη και τα 280 ευρώ μήνα/τ.μ., τιμές που αναμένεται να συνεχιστούν και το 2024.

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινείται και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Χαλανδρίου, όπου τα ενοίκια στα καταστήματα προβολής αγγίζουν τα 180 ευρώ ανά τ.μ. Ακολουθεί η Γλυφάδα, με τα ενοίκια να κυμαίνονται στα 150 ευρώ ανά τ.μ. για τις prime τοποθεσίες, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσοστό των κενών καταστημάτων φτάνει στο 15%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές βρίσκονται επίσης στα ύψη, συγκεκριμένα η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης διατηρεί την πρώτη θέση ως ο πιο ακριβός προορισμός λιανικής στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέση με το περασμένο έτος με €20.384 ανά τ.μ. ετησίως. 

Τα  ενοίκια στη Via Montenapoleone του Μιλάνου  φτάνουν στα €18.000/τ.μ. τον χρόνο. Η New Bond Street έχει ενοίκια στα €14.905/τ.μ. τον χρόνο, στο Λονδίνο και τα μισθώματα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι αγγίζουν τα  €11.414/τ.μ./ετησίως.

To άρθρο Ουραγός η Ελλάδα στα εμπορικά κέντρα – Στα ύψη η ζήτηση για διαθέσιμα καταστήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button