ΕνημέρωσηΟικονομία

Αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων θα φέρει ενδεχόμενη αναστολή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της ΚΑΠ για ένα χρόνο – Τι προτείνει η Κομισιόν – 26 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις

Οικονομική “ανάσα” στους αγρότες (και) της Ελλάδας μέσω αύξησης των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων προς αυτούς αναμένεται να δώσει ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, η οποία κατατέθηκε σήμερα και προβλέπει την αναστολή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για ένα χρόνο, δηλαδή για φέτος.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο newsit.gr κάτι τέτοιο θα ξεμπλόκαρε επιδοτήσεις οι οποίες δεν τρέχουν λόγω των περιλλοντικών δεσμεύσεων της νέας ΚΑΠ που ισχύει από πέρσι, οδηγώντας αντίστοιχα σε αύξηση των κοινοτικών αγροτικών επιδοτήσεων και έτσι των εσόδων των αγροτών (και) της Ελλάδας. 

Εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή να λάβουν οι αγρότες μεγαλύτερη επιδότηση από την ΚΑΠ (καθώς δεν ισχύουν οι περιβαλλοντικές “ρήτρες”) θα τονώσουν τα έσοδα τους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. ειδικά σε μία περίοδο που πλήττονται από τις συνέπειες της διεθνούς ενεργειακής κρίσης που έχει κλιμακωθεί ιδίως μετά το Φεβρουάριο του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ενδεχόμενη αναστολή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της νέας ΚΑΠ θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν πάνω από 100 στρέμματα, αναφέρουν πηγές του newsit.gr από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η επόμενη σύνοδος των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 26 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το έτος 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εστάλη σήμερα (31.1.2024) στα κράτη μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα. Ακολουθεί επίσης αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Κομισιόν εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των Ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

Για να λάβουν τη στήριξη της ΚAΠ που δικαιούνται, οι αγρότες πρέπει να σέβονται ένα ενισχυμένο σύνολο εννέα προτύπων επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτή η αρχή των όρων ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας. Αυτό το σύνολο βασικών προτύπων αναφέρεται ως GAEC, που σημαίνει «καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».

Το πρότυπο GAEC 8 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την αφιέρωση ενός ελάχιστου μεριδίου καλλιεργήσιμης γης σε μη παραγωγικές περιοχές ή χαρακτηριστικά. Το τελευταίο αναφέρεται συνήθως σε αγρανάπαυση, αλλά και σε χαρακτηριστικά όπως φράκτες ή δέντρα. Οι εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης συνήθως εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή. Σήμερα, η Επιτροπή παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους γεωργούς της ΕΕ να εξαιρεθούν από αυτήν την απαίτηση και να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι για τη βασική άμεση ενίσχυση της ΚAΠ.

Αντί να διατηρούν τη γη σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγική στο 4 % της αρόσιμης γης τους, οι γεωργοί της ΕΕ που καλλιεργούν καλλιέργειες αζωτοδέσμευσης (όπως φακές, μπιζέλια ή φάβα) ή/και δευτερεύουσες καλλιέργειες στο 7% της αρόσιμης γης τους θα θεωρούνται ότι πληρούν την απαίτηση.

Οι δευτερεύουσες είναι φυτά που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο κύριες καλλιέργειες. Αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ζωοτροφή για τα ζώα ή ως χλωρή κοπριά. Η χρήση καλλιεργειών που δεσμεύουν το άζωτο και δευτερευουσών καλλιεργειών αποφέρει μια σειρά περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων για την υγεία του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας του εδάφους. Οι καλλιέργειες πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα για να διατηρηθεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΚΑΠ.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι προσεκτικά βαθμονομημένη ώστε να παρέχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της παροχής κατάλληλης ανακούφισης στους αγρότες που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες κρίσεις, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου, επισημαίνει η Κομισιόν.

To άρθρο Αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων θα φέρει ενδεχόμενη αναστολή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της ΚΑΠ για ένα χρόνο – Τι προτείνει η Κομισιόν – 26 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button