ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Ευρώπη συννέφιασε και μειώθηκε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών το Φεβρουάριο

Σημαντική πτώση είχε το Φεβρουάριο η παραγωγή ηλεκτρισμού των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των αυξημένων νεφώσεων που παρατηρήθηκαν στην ήπειρο.

Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το Solcast, η παραγωγή ηλεκτρισμού των φωτοβολταϊκών υποχώρησε κατά 35% στην Ολλανδία, 31% στο Βέλγιο, 19% στη Γαλλία, 17% στη Γερμανία και 13% στη Βρετανία σε σχέση με το μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα.

Μικρότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ έντονες διαφορές σημειώθηκαν και στο εσωτερικό τους, με ορισμένες περιοχές της Γαλλίας να βλέπουν 40% μικρότερη παραγωγή.

Οι νεφώσεις ήταν το αποτέλεσμα της έλευσης καιρικών συστημάτων χαμηλής πίεσης από τον Ατλαντικό και επηρεάσαν τα έσοδα των παραγωγών με φωτοβολταϊκά.

Στον αντίποδα, καλύτερη ήταν η κατάσταση στη νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τα Βαλκάνια να δέχονται τη συνηθισμένη ή και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.

Το φαινόμενο του Φεβρουαρίου υπογραμμίζει τη σημασία των κατάλληλων μετεωρολογικών προβλέψεων για τον κλάδο της ενέργειας σε μια εποχή που η παραγωγή ρεύματος στηρίζεται σημαντικά στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά.

Οι εταιρείες των ΑΠΕ είναι υποχρεωμένες σε ημερήσια βάση να καταθέτουν πρόβλεψη παραγωγής για την επόμενη ημέρα στους διαχειριστές των δικτύων και δεν επιτρέπεται να αποκλίνουν από αυτή.

Σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πρόβλεψή τους και την πραγματική παραγωγή, τότε αναγκάζονται να πληρώσουν σημαντικά ποσά.

Ταυτόχρονα, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αφορούν και τους ίδιους τους διαχειριστές που καλούνται να ισορροπήσουν σε καθημερινή βάση το σύστημα, πράγμα πολύ πιο δύσκολο στην εποχή μας σε σχέση με το παρελθόν.

Προκειμένου να τα καταφέρει ο κλάδος, βασίζεται σε εξειδικευμένες εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες πρόγνωσης και χρησιμοποιούν προηγμένους αλγόριθμους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

To άρθρο Η Ευρώπη συννέφιασε και μειώθηκε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών το Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button