ΕνημέρωσηΠολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση: Διοίκηση και αντιπολίτευση φέρνουν «πανάκριβα σκοτάδια» για τον λαό της Καβάλας

Για «ένα ακόμη βήμα στην ιδιωτικοποίηση ανταποδοτικών-αντιλαϊκών υπηρεσιών με οδυνηρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες με την εξοικονόμηση” ενέργειας με ΣΔΙΤ» κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, «συνεπικουρούμενη ουσιαστικά από την αντιπολίτευση», φέρνει «πανάκριβα σκοτάδια για τους δημότες και τον Δήμο».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας

Ζοφερότερο μέλλον για τον λαό της Καβάλας προγραμματίζει η διοίκηση, συνεπικουρούμενη ουσιαστικά από την αντιπολίτευση, με τα σχέδια της για  «εξοικονόμηση ενέργειας». Ταυτισμένη πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, πάει ένα βήμα παραπάνω, παραδίνοντας τις αντιλαϊκές ανταποδοτικές υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Αντί να ενισχυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με προσωπικό -ρημαγμένες από την πολιτική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τοπικών κολαούζων τους- για να αναλάβουν το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, και με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση να «φωτιστούν» τα σκοτάδια της πόλης και των χωριών, επιλέγουν τη ληστρική μέθοδο των ΣΔΙΤ, όπου ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά, είτε άμεσα με την τοπική και κρατική φορολογία είτε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό  -χρήματα πάλι του λαού- για να «φωτιστούν» οι τσέπες κεφαλαιοκρατών.

Είναι βέβαιο ότι η αύξηση της ακρίβειας οφείλεται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Η μετατροπή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πανάκριβα εμπορεύματα είναι αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας», όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση», με το εμπόριο ρύπων που υπονόμευσε τη λιγνιτική παραγωγή. Γι’ αυτό ετοιμάζονται για περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ φορτώνουν τον λαό μας και τους άλλους λαούς της Ευρώπης με νέα δάνεια για να δώσουν κάποιες επιδοτήσεις.

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού είναι κυριολεκτικά τραγικοί για εργαζόμενους, για μικρές επιχειρήσεις, για τους φτωχούς αγρότες αλλά και για τη λειτουργία του Δήμου.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός που γίνεται με κριτήριο το πόσο θα κερδίσει ο κάθε επενδυτής, η κυριαρχία των πανάκριβων ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ήρθαν να αντικαταστήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, που για δεκαετίες παρήγαγαν σχετικά φθηνό ρεύμα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα χειρότεροι. Τον χειμώνα που έρχεται οι εργαζόμενοι θα βιώσουν μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και οι υπέρογκες τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης  -που είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος- θα πολλαπλασιαστούν. Τα μέτρα ανακούφισης, είναι παραπάνω από φανερό ότι ελάχιστα μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Το ύψος του «πακέτου», ακόμα και αν φθάσει τελικά τα 5,5 δισ. ευρώ που διατείνονται, μεταφράζεται περίπου σε 500 ευρώ ανά άτομο. Επιπλέον ούτε κουβέντα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνο οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης δίνουν απαντήσεις:

  • απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας -όπως ο λιγνίτης και άλλες- με περιβαλλοντικούς όρους, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, οι εφοπλιστές θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Με αυτές τις προτάσεις, σε αυτό το διεκδικητικό δρόμο πρέπει να πορευτεί η λαϊκή συμμαχία. Οι προτάσεις της διοίκησης δεν εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος δημοτών-Δήμου. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι «πανάκριβα σκοτάδια» για τους δημότες…

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger