ΕνημέρωσηΟικονομία

«Πατριώτης ψηφίζει πατριώτη» το προεκλογικό μήνυμα του Μπελέρη, πως συστήθηκε ο Κασσελάκης στη Ν. Υόρκη, ικέτες στις Βρυξέλλες για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, πράσινο φως από το ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη και οι ανταγωνιστές και οι αριθμοί που ζαλίζουν στους φορτιστές

Εθνικός συμβολισμός

Ο φυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αν και απών στην τελετή παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, στο Ωδείο Αθηνών χθες (15.4.2024). Στο άκουσμα του ονόματος του, σηκώθηκαν όρθιοι υπουργοί, βουλευτές, στελέχη και συγγενείς των υποψηφίων. Χειροκροτούσαν φωνάζοντας το όνομα του, «Φρέντι», «Φρέντι». «Η μάχη που δίνω δεν είναι προσωπική» ανέφερε σε μήνυμα του. «Είναι μάχη για το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία, οι κανόνες των οποίων πρέπει να γίνονται  σεβαστοί από όλους. Είναι μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού, την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.»

Το παρασκήνιο

Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ήταν πρόταση του Σταύρου Παπασταύρου. Υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο μέχρι να κλειδώσει. Υπήρχαν ενστάσεις για «γεωπολιτικούς λόγους». Το περασμένο Σάββατο συναντήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με τον γιο του δημάρχου, Πέτρο Μπελέρη.

«Πατριώτης ψηφίζει πατριώτη»

«Εγώ γεννήθηκα ΝΔ, υποδέχθηκα τον Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, θα κατέβω για την ευρωβουλή μόνο με τη ΝΔ» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Φρέντι Μπελέρης αν και του έκαναν πρόταση άλλα τρία κόμματα. «Πέτρο ο μπαμπάς θα δικαιωθεί» είπε ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, υποψήφιος ευρωβουλευτης της ΝΔ, επίσης από την Χειμάρρα. Στα γραφεία του κόμματος της Ομόνοιας στη Χειμάρρα μόλις ακούστηκε το όνομα του Φρέντι Μπελέρη σηκώθηκαν όρθιοι οι συμπατριώτες του και χειροκροτούσαν φωνάζοντας και εκείνοι το όνομα του «Φρέντι», «Φρέντι».

Ο εθνικός συμβολισμός έχει και εκλογική στόχευση,  να επαναπατρίσει «πατριωτικές ψήφους» που έχουν μετακομίσει στα δεξιά της ΝΔ, την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, την Νίκη κλπ. «Ποιος πατριώτης θα αρνηθεί  να ψηφίσει τον πατριώτη Μπελέρη;» θα είναι το προεκλογικό μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη από τις φυλακές.

Τους χαιρέτησε όλους

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ για τρίτη φορά υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΝΔ, ανέβηκε πάνω στην εξέδρα και ευχήθηκε και  τους 41 συνυποψηφίους της, ανταλλάσσοντας χειραψία. Απών ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ  επικεφαλής της ευρωομάδας  Βαγγέλης Μειμαράκης, ξανά υποψήφιος για την ευρωβουλή. Ήταν τελετάρχης στην παρέλαση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη μαζί με αντιπροσωπεία της εθνικής βουλής την οποία αποτελούσαν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Φίλιππος Φόρτωμας που παρέλασε κιόλας στην Πέμπτη λεωφόρο με το άρμα από την Άνδρο και άλλοι βουλευτές.

Φροντιστήρια

Στα …θρανία κάθονται από σήμερα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μαζί με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Ρωμανό και το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος θα κάνουν μαθήματα στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας στους υποψήφιους. Σήμερα στις 5 το απόγευμα έχουν προσκληθεί στα γραφεία της οδού Πειραιώς και θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανάλογα με την θεματολογία που θα προκύπτει. 

Ο …τέταρτος!

«Παρών» στην παρέλαση της Νέας Υόρκης ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε σε πρόγευμα που παρέθεσε η ομογένεια, στο ξενοδοχείο «Πιέρ», συστήθηκε ως ο «τέταρτος πολιτειακός παράγοντας της Ελλάδας», κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Τον συνόδευε ο σύζυγος του Ταϊλερ Μάκμπεθ. Είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Ο εξάδελφος

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έχει επικρίνει την οικογενειοκρατία ρίχνοντας τα βέλη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν απέφυγε τον πειρασμό. Στην μάχη της Κρήτης ανάμεσα σε αυτούς που ψηφίστηκαν για το χρίσμα του υποψήφιου είναι ο εξάδελφος του Βασίλης Κασσελάκης, γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κασσελάκη. Θα δώσει τη μάχη για την ευρωβουλή από την Κρήτη μαζί με την Μαρία Καλουδιώτη.

Μουρμούρα

Είχαν πολλές ιδιαιτερότητες οι προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Υπήρχαν υποψήφιοι σε περιφέρειες της χώρας ενώ η ψήφος που διεκδικούν είναι στην επικράτεια. Επίσης στην δημοσιότητα δόθηκαν μόνο ονόματα, όχι οι σταυροί που πήραν οι υποψήφιοι, γεγονός που τροφοδοτεί φήμες για ευνοιοκρατία του αρχηγού προς ορισμένους.

Πρόταση στον Λιάγκα;

Την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε θέσεις (από τις 42) τις άφησε κενές για να τοποθετήσει υποψήφιους της προσωπικής του επιλογής. Εκτός από τον  Χαρούλη, φαίνεται ότι έχει κάνει πρόταση και στον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάγκα ο οποίος τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν απάντησε αρνητικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Κοντος ψαλμός..

Ικέτες στις Βρυξέλλες για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης

Μη βάζει αμέσως ο νους σας το κακό! Δεν πήγαμε μόνο εμείς στις Βρυξέλλες να παρακαλέσουμε (άλλο το τι κυκλοφορεί στην Αθήνα πως δήθεν χτυπήσαμε το χέρι στο μαχαίρι!) για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης μετά το 2025. Σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα με σημαντικές καθυστερήσεις σε έργα και άλλες πρωτοβουλίες, ενίοτε με τη συνδρομή της κοινοτικής γραφειοκρατίας. Η Ιταλία, για παράδειγμα, πρέπει να απορροφήσει μέσα στους επόμενους 24 – 28 μήνες κάτι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από ολόκληρο το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 23% των οροσήμων έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 17% όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αλλά και εμείς, αναλογικά, ούτε με θαύμα δε μπορούμε πλέον να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων του Ταμείου αφού από τώρα γνωρίζουμε πως πλήθος έργων είναι στο κόκκινο. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ακόμα και τα έργα που έχουν ανατεθεί ή έχουν προσωρινό ή οριστικό ανάδοχο δεν πάνε με τους ρυθμούς που θέλαμε και κοκκινίζουν, επίσης.

Που μπορεί να κολλήσει μια κρίσιμη επένδυση

Αφού μιλάμε για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κυβέρνηση μαθαίνουν σιγά – σιγά που μπορεί να κολλήσει μια σημαντική επένδυση. Για παράδειγμα, τα έργα ψηφιοποίησης κρατικών εγγράφων (από το Κτηματολόγιο μέχρι την Υγεία) καθυστερούν γιατί είναι δύσκολο να βρεθούν οι χώροι και οι υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα ειδικά μηχανήματα σάρωσης. Τα έργα υποδομής καθυστερούν γιατί οι υπουργοί, που βιάζονται να βάλουν «θεμέλιους λίθους», ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς πριν ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις. Και σε πολλές περιπτώσεις έρχονται οι προσφυγές τοπικών αρχόντων και τοπικών επιτροπών για να βάλουν ταφόπλακα σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με ασφυκτικές προθεσμίες. Μέχρι στιγμής έχουν βγει αρκετά έργα (από τα ΣΔΙΤ του ΟΣΕ για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι το νέο σύστημα διοδίων) και στο υπουργείο Υποδομών τρέχουν για να εντάξουν νέα έργα όπως για την αποκατάσταση των ζημιών του Ντάνιελ στη Θεσσαλία. Θα προλάβουν; Μάλλον ναι.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών;

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών ώστε να έχουμε, επιτέλους, μια συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει με τα κτίρια και τα οικόπεδα στην Ελλάδα. Πρόκειται για άλλο ένα έργο που είχε ανατεθεί στο ΤΕΕ το οποίο προκήρυξε σχετική διαγωνισμό, επέλεξε αναδόχους, αλλά η ψηφιοποίηση χωλαίνει. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ασχολείται τελευταία με δύο κρίσιμα ζητήματα για τους μηχανικούς, ενόψει και των εκλογών στο επιμελητήριο. Το πρώτο είναι η σκληρή μάχη που δίνει με τους δημάρχους για το μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός σε «πράσινα» κτίρια. Το δεύτερο είναι η εκτός σχεδίου δόμηση και το πως ακριβώς θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Που να προλάβει να ασχοληθεί με ψηφιοποιήσεις ο άνθρωπος;

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη

Κανονικά προχωρά το μεγάλο έργο για την ορθή διαχείριση στερεών αποβλήτων εννιά δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης και το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς, αφού το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη. Κατά του διαγωνισμού που διοργάνωνε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν προσφύγει αρχικά οι εταιρείες Μυτιληναίος και Άκτωρ στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ). Οι προσφυγές των δυο εταιρειών είχαν γίνει τότε δεκτές από την ΕΑΑΔΗΣΥ, κατά των αποφάσεων της οποίας προσέφυγε στο ΣτΕ, ωστόσο ο ΦΟΔΣΑ, και τελικώς δικαιώθηκε, αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε σύννομος. Επόμενο βήμα πλέον είναι η ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου. 

Οι ανταγωνιστές και οι αριθμοί που ζαλίζουν στους φορτιστές

Η ΔΕΗ, η NRG του ομίλου Motor Oil και αρκετοί άλλοι ενεργειακοί όμιλοι από΄την Ελλάδα και το εξωτερικό παίρνουν θέση στην αγορά των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα σημεία φόρτισης δεν αυξάνονται με τους επιθυμητούς ρυθμούς, όπως δείχνει και η μεγάλη καθυστέρηση στα αντίστοιχα κρατικά προγράμματα. Πιθανότατα επειδή δεν μεγαλώνει τόσο γρήγορα και η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ενώ υπάρχει πλήθος προβλημάτων στην εγκατάσταση δημόσιων φορτιστών σε δρόμους ή πλατείες.

Στους οδικούς άξονες, ο κοινοτικός κανονισμός (AFIR) προβλέπει τη λειτουργία ενός σταθμού φόρτισης ανά 60 χιλιόμετρα, σε κάθε κατεύθυνση, για τα φορτηγά και τα άλλα οχήματα στους οδικούς άξονες του Διευρωπαϊκού Δικτύου και κάθε 100 χιλιόμετρα στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο. Το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προέβλεπε πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα φτάσουν τα 455.000 μέχρι το 2030 και τα τρία εκατομμύρια μέχρι το 2040. Έτσι, για να τηρηθεί η σχέση ενός φορτιστή ανά δέκα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειαστούν περίπου 45.000 φορτιστές μέχρι το 2030 με βάση τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ. Δύσκολος στόχος, σχεδόν ακατόρθωτος. Το έχουν ήδη καταλάβει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

To άρθρο «Πατριώτης ψηφίζει πατριώτη» το προεκλογικό μήνυμα του Μπελέρη, πως συστήθηκε ο Κασσελάκης στη Ν. Υόρκη, ικέτες στις Βρυξέλλες για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, πράσινο φως από το ΣτΕ για τη μονάδα απορριμμάτων στη Μαυροράχη και οι ανταγωνιστές και οι αριθμοί που ζαλίζουν στους φορτιστές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button