Επικαιρότητα

Προσφορά μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου – Χωρίς ενδιαφέρον οι τράπεζες

Από το Παρακαταθηκών και Δανείων το δάνειο του Δήμου Ηρακλείου για το έλλειμα των 27 εκατ. ευρώ – Τη Δευτέρα στη Δημοτική Επιτροπή το θέμα

Από το Παρακαταθηκών και Δανείων θα λάβει τελικά ο Δήμος Ηρακλείου το δάνειο που χρειάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την τραγική οικονομική κατάσταση λόγω του ελλείμματος των 27 εκατομμυρίων ευρώ, αφού ήταν και η μόνη προσφορά που κατατέθηκε στη Δημοτική Οικονομική Υπηρεσία, όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αγριμανάκης. 
Βέβαια, μπορεί η Οικονομική Υπηρεσία να έλαβε θετική απόφαση ως προς το ένα εκ των δύο δεδομένων της προσφοράς, όμως μεθαύριο Δευτέρα η αρμόδια Δημοτική Επιτροπή, υπό τον πρόεδρό της και δήμαρχο της πόλης Αλέξη Καλοκαιρινό, θα πρέπει να συμφωνήσει, ώστε να “φύγει” αμέσως μετά προς το Δημοτικό Συμβούλιο η σχετική εισήγησή της και να ανοίξει έτσι ο δρόμος της δανειοδότησης.
Όπως έχει ανακοινώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος ο Αλέξης Καλοκαιρινός, κάτι που στη συνέχεια αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και από τους δημοτικούς συμβούλους του Ηρακλείου στη συνεδρίαση της 29ης Φεβρουαρίου, το έλλειμμα των 27 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δανειοδότηση και μόνο μέσα από τη διαδικασία αυτή θα είναι εφικτή και η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024. 
Είχαν πλειοψηφήσει, συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη, στη διάρκεια μίας θυελλώδους συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Καραμαλάκη, Καναβάκη και Δουλουφάκη είχαν κατηγορηματικά ταχθεί κατά της πρότασης του δανεισμού, αναφέροντας μάλιστα πως είναι λανθασμένη η τακτική της πλειοψηφούσας παράταξης, για ένα τόσο σοβαρό θέμα να προχωρήσει σε διαδικασίες με τη μορφή του κατεπείγοντος. 
Τη συζήτηση έκλεισε εκείνη τη βραδιά ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, που υπογράμμισε πως χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες εργασίας για να κατατεθεί η εισήγηση προς το σώμα. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για «σκληρή πραγματικότητα», που δεν πρέπει να την αρνείται το Δημοτικό Συμβούλιο. 
Για τον προϋπολογισμό της απελθούσας δημοτικής Αρχής τόνισε πως προέβλεπε εκτέλεση μόλις του 8% των συμβάσεων για τα έργα, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο μέλλον. 
«Εμείς δεν αφήσαμε την “καυτή πατάτα”, την πιάσαμε, αλλά ο Δήμος δε θα καεί», είχε ξεκαθαρίσει και ζήτησε την αποδοχή των δημοτικών συμβούλων, να δεχτούν πως ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και να εξουσιοδοτήσουν τη Δημοτική Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη δανείου, για το οποίο βέβαια τον τελευταίο λόγο θα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

«Ούτε τις μισθοδοσίες» 

Εκείνη τη βραδιά είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου. Είχε ξεκαθαρίσει πως, αν δε ληφθεί το δάνειο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Ηρακλείου δε θα είναι σε θέση να καλύψει ούτε τις μισθοδοσίες των εργαζομένων του! 
Χθες, λοιπόν, στις 11 το πρωί έληξε η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών στην πρόσκληση της δημοτικής Αρχής για εκδήλωση ενδιαφέροντος των τραπεζικών ιδρυμάτων. Και όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αγριμανάκης, «έχει έρθει μία προσφορά. Από το Παρακαταθηκών και Δανείων. Αξιολογήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία. Και το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή και πρόεδρό της τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, προκειμένου να αποφασίσει την εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στο επόμενο διάστημα»…
Ως προς το περιεχόμενο της προσφοράς, ο Γιώργος Αγριμανάκης απάντησε: «Η εξέλιξη είναι ότι έχουμε μία προσφορά από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτή η προσφορά έχει δύο επιλογές. Έχει αξιολογήσει η Οικονομική Υπηρεσία αυτές τις επιλογές. Έχει επιλέξει τη μία από τις δύο επιλογές. Και θα πρέπει να προχωρήσει στη συνέχεια και στη σχετική αξιολόγηση αυτής της επιλογής η Δημοτική Επιτροπή, για να κάνει την εισήγησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο». 

«Δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου» 

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Αγριμανάκης θέλησε μέσω της εφημερίδας μας να ενημερώσει και να διαβεβαιώσει τους δημότες του Ηρακλείου, ότι η δημοτική Αρχή δεν παρεκκλίνει χρονικά και μάλιστα καθόλου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασίσει. Και όλα θα γίνουν χωρίς καμία χρονοτριβή, καθώς έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο μεγαλύτερο του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος. 
Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για δάνειο 27 εκατομμυρίων ευρώ για 20 χρόνια, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνεται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα είχαν διατυπωθεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, «η λήψη του δανείου αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίηση έργων και την ενίσχυση της ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. Ο Δήμος Ηρακλείου δεσμεύεται για την υπεύθυνη διαχείριση του δανείου, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Η δημοτική Αρχή, με πλήρη διαφάνεια, θα ενημερώνει τους δημότες για την πορεία υλοποίησης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο». 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button