Ελλάδα

Λινού στο CNN Greece: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων

Ολοταχώς για το καλοκαίρι προχωράει η χώρα, με το lockdown να αποτελεί παρελθόν, μετά και την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις και την κατάργηση των sms. Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού εκφράζει αισιοδοξία, ότι με αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, αλλά και δίνοντας έμφαση στην αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών, «δεν θα έχουμε συνέπειες» και θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να μην έχουμε τέταρτο κύμα.

«Κάθε ευκαιρία να είμαστε σε στενή επαφή με ανθρώπους δημιουργεί και κάποιους αντίστοιχους κινδύνους, αλλά η άρση των μέτρων μας ελευθερώνει πολύ από την δυνατότητα ή από την ανάγκη να είμαστε σε κλειστούς χώρους για μεγάλα διαστήματα, οπότε αυτό είναι θετικό σε γενικές γραμμές. Και επομένως αν καταφέρουμε παρά την άρση να συνεχίσουμε να τηρούμε τις βασικές προφυλάξεις, δηλαδή χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να αυξήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τον ρυθμό των εμβολιασμών, νομίζω ότι δεν θα έχουμε συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά στο ερώτημα αν της προκαλεί ανησυχία η άρση των μέτρων.

Ως προς το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε πως στην πραγματικότητα αυτή θα τη δούμε όταν το 70-80% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εξήγησε πως αυτό σημαίνει όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες από 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου. «Τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς και θα μπορούμε να κυκλοφορούμε και με σπανιότερη χρήση της μάσκας. Προς το παρόν χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε, με την ελπίδα ότι επικεντρωνόμενοι στην προσοχή και την μείωση των επαφών και στη μείωση της συναναστροφής μας με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους και κυρίως σε χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό, θα μειώσουμε τα κρούσματα».

Source link

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close