Κόσμος

Περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία – Galaksias.com

Τα εν λόγω μέσα επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός, αντιπροσωπεύει εκείνες τις απώλειες, τις οποίες έχουν ανακοινώσει αξιωματούχοι, μέσα ενημέρωσης, καθώς και εκείνες που έχουν καταγραφεί σε μνημεία και τάφους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων του BBC και του Mediazona, οι νεκροί μπορεί να είναι δύο φορές περισσότεροι.

Μέχρι στιγμής το 18% των απωλειών αυτών είναι κρατούμενοι φυλακών, το 13% είναι εθελοντές και το 12% επίστρατοι. Ως προς τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες, ωστόσο βάσει έμμεσων ενδείξεων μπορεί να υποθέσει κανείς ότι περίπου το 70% των νεκρών είναι στρατεύσιμοι.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν στρατιώτες, οι συγγενείς των οποίων δεν μπορούσαν να ενημερωθούν για την τύχη τους επί δύο χρόνια.

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα ονόματα 101 στρατεύσιμων που σκοτώθηκαν κατά την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία. Μερικοί από αυτούς σκοτώθηκαν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ σε θέσεις κοντά στα σύνορα. Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι δεν θα σταλούν στρατεύσιμοι στον πόλεμο.

Μέχρι σήμερα 5 Απριλίου τα πρωτεία στις στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία έχει η περιοχή Κραντοντάρ με 1.918 νεκρούς. Διακρίνονται επίσης ως προς τις απώλειες οι περιοχές Παβόλζιε, των Ουραλίων, της Σιβηρίας και της περιοχής της Μόσχας.

Συνεχίζονται οι στρατολογήσεις κρατουμένων στις φυλακές

Η έρευνα καταγραφής των νεκρών, επισημαίνει ότι παρά τις προηγούμενες προβλέψεις των ειδικών, τα στρατιωτικά τμήματα που απαρτίζονται από κρατούμενους, συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη γραμμή του μετώπου και να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Αυτό σχετίζεται πρωτίστως με το ότι ο ρωσικός στρατός όλο και πιο συχνά χρησιμοποιεί την τακτική της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, που προϋποθέτει επιθέσεις με μικρές ομάδες προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η τακτική αυτή συνεπάγεται μεγάλες απώλειες σε έμψυχο υλικό.

Αναφέρει επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για να αναπληρώνει τις απώλειες των τμημάτων που πολεμούν χρησιμοποιεί διάφορες στρατηγικές. Πρώτον, συνεχίζει να στρατολογεί κρατούμενους στις αποικίες κρατουμένων. Με την διαφορά ότι μπορούν να αποκτήσουν την ελευθερία τους όχι αφότου υπηρετήσουν έξι μήνες στο μέτωπο, αλλά μόνο μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Δεύτερον παίρνει εθελοντές, που επιθυμούν να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας. Ήδη από πέρυσι οι τοπικές αρχές σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας , είχαν παραδεχθεί ότι τους «δόθηκε πλάνο» στράτευσης εθελοντών, με συμβάσεις και εν συνεχεία αποστολής τους στο μέτωπο.

Έτσι για παράδειγμα, στις αρχές της πόλης Κρασνογιάρσκ είχε δοθεί πέρυσι πλάνο να βρουν 2.000 εθελοντές.

«Σε κάθε περιοχή δόθηκε πλάνο. Το πλάνο αυτό ισχύει για ολόκληρο το 2024. Δηλαδή υπάρχουν δύο πίνακες. Ο ένας πίνακας δείχνει, πόσο έχει καλυφθεί το πλάνο μέχρι τη σημερινή μέρα….Και μέχρι τη σημερινή μέρα, έως τον Φεβρουάριο μας λείπουν δύο άτομα», είχε δηλώσει εφέτος ο επικεφαλής μίας από τις περιοχές του Κρασνογιάρσκ, Γιούρι Σαφτσούκ.

Σημαντικές οι απώλειες της Ρωσίας στα σώματα των επίλεκτων στρατιωτικών.

Οι απώλειες της Ρωσίας στα σώματα των επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων ήταν σημαντικές τον προηγούμενο χρόνο και αυτός είναι ο λόγος που «οι στρατιωτικοί διοικητές- γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC- προσπαθούν τώρα να διατηρήσουν τους αλεξιπτωτιστές και τις ειδικές δυνάμεις που επέζησαν τον πρώτο χρόνο του πολέμου, χρησιμοποιώντας τους για να κρατήσουν τις θέσεις τους και για επιχειρήσεις ελεύθερων σκοπευτών. Οι άνδρες των επίλεκτων στέλνονται πλέον στην επίθεση μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, λένε οι ειδικοί».

Από την αρχή της εισβολής, η Ρωσία έχασε στην Ουκρανία τουλάχιστον 3.354 αξιωματικούς, συμπεριλαμβανομένων 1.016 επίλεκτων ειδικών σε επίπεδο διοίκησης. Σε αυτόν τον αριθμό έχουν συμπεριληφθεί αποθανόντες αξιωματικοί των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, πεζοναυτών, ειδικών δυνάμεων, μονάδων ειδικού σκοπού της Ρωσικής Φρουράς( Rosgvardia), καθώς και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας..

Συνολικά από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί 2.588 αλεξιπτωτιστές, 970 πεζοναύτες, 460 των ειδικών δυνάμεων των μυστικών υπηρεσιών του στρατού (GRU), 217 πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, 82 άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button