ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξάνεται το επίδομα γέννησης με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023 – Αναλυτικά τα ποσά – Galaksias Portal News

Αυξήθηκε το επίδομα γέννησης μετά την ψήφιση των άρθρων 29-32 του ν 5092/2024 «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 33/Α/2024) και τροποποιήθηκε ως προς τον καθορισμό του ποσού χορήγησής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΑ εξηγεί πως για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου.

Το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

  • 2.400 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • 2.700ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • 3.000 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και
  • 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

  • δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων διακοσίων 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων τριακοσίων πενήντα 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,
  • δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων πεντακοσίων 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και
  • δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων επτακοσίων πενήντα 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος  γέννησης από 1η.1.2023 και μετά δηλ. στα πρόσωπα εκείνα των οποίων η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης εγκρίθηκε από την 1η.1.2023 και μετά.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

  • στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,
  • στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

To άρθρο ΟΠΕΚΑ: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2023 – Αναλυτικά τα ποσά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button