Επικαιρότητα

Διπλό ουράνιο τόξο στον ουρανό της Λέσβου – Galaksias.com

Ένα σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο έγινε ορατό το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τη βροχή στον ουρανό της Λέσβου και κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν να “γεννηθεί” ένα διπλό ουράνιο τόξο στον ουράνιο θόλο και το οποίο έσπευσαν να φωτογραφίσουν μικροί και μεγάλοι λίγο πριν χαθεί.

Το εσωτερικό ουράνιο τόξο ήταν φωτεινότερο, ενώ το εξωτερικό που έμοιαζε σαν να ήταν μια αντανάκλαση, όπως αυτή που βλέπουμε σε καθρέπτη, ήταν ασθενέστερο.

Σύμφωνα με την ecoweather:

  • Ένα διπλό ή και τριπλό ουράνιο τόξο σχηματίζεται, όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μια σταγόνα δύο ή τρείς φορές αντίστοιχα και χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα.
  • Ωστόσο η σειρά των χρωμάτων στο δευτερεύων ουράνιο τόξο είναι αντεστραμμένη. Έτσι ο παρατηρητής βλέπει πρώτα το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο, ενώ το δεύτερο ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10 μοίρες πάνω από το πρώτο.
  • Τα χρώματα στο δεύτερο ουράνιο τόξο είναι πιο εξασθενημένα, επειδή περισσότερο φως διαφεύγει μετά από δύο αντανακλάσεις από ότι διαφεύγει από μια. Επίσης το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στον ουρανό. Είναι σχεδόν δυο φορές φαρδύτερο από το πρωτεύων ουράνιο τόξο.
  • Ανάμεσα στα δύο ουράνια τόξα υπάρχει μια σκοτεινή ζώνη, γνωστή ως “ζώνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου” (Alexander’s band). Η ζώνη αυτή δημιουργείται γιατί το φως ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο ουράνιο τόξο, δεν διασκορπίζεται καθόλου από τις σταγόνες της βροχής και έτσι ο παρατηρητής βλέπει ένα κομμάτι σκοτεινού ουρανού. 

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button