ΕνημέρωσηΠολιτική

O «οδικός χάρτης» για τις προκριματικές εκλογές – Galaksias Portal News

Την Κυριακή, 14 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, και το πού θα στηθούν οι κάλπες ανά περιφέρεια.

Δύο 24ωρα απομένουν για να αρχίσουν οι προκριματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και εντός της ημέρας αναμένεται να αποσταλούν από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, και τα τάμπλετ.

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα διαρκέσει έως τις 8 το βράδυ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Όπως τονίζει το κόμμα «υπενθυμίζεται πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι φίλοι/ες καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά είχαν κληθεί να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής (με ακριβή στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος. Ο/η εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους/τις υποψήφιους/ές της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται».

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μία από τις 14 Περιφέρειες.

Από τις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, θα εκλεγούν οι 35 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Πέντε θέσεις θα επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ σίγουροι στο ευρωψηφοδέλτιο είναι η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης.

Οι εκλογές θα γίνουν ανά περιφέρεια.

Όσοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν διαδικτυακά, έχουν ήδη επιλέξει για ποια περιφέρεια επιθυμούν να ψηφίσουν.

Οι υπόλοιποι που θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχονται.

Οι ποσοστώσεις

Βάσει καταστατικού, πρέπει να υπάρχει στο ευρωψηφοδέλτιο ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.

Στην Αττική εκλέγονται 12, έξι άνδρες και έξι γυναίκες.

Στην Κεντρική Μακεδονία εκλέγονται 4, δύο άνδρες και δύο γυναίκες.

Στη Θεσσαλία και στη Δυτική Ελλάδα εκλέγονται από 3. Ένας άνδρας, μία γυναίκα και η τρίτη θέση πάει ανάλογα με τις ψήφους είτε σε άνδρα, είτε σε γυναίκα.

Στους Απόδημους, στην Κρήτη και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη εκλέγονται από 2, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Και βεβαίως υπάρχουν οι μονοεδρικές, όπου θα εκλεγεί ο πρώτος σε σταυρούς, είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα.

Μονοεδρικές είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιo και το Βόρειο Αιγαίο.

Οι πέντε επιλογές του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, θα «ισορροπήσουν» την ποσόστωση ώστε στο ευρωψηφοδέλτιο να υπάρχουν 21 άνδρες και 21 γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει και υποψηφίους εκτός των 208 που συμμετέχουν στις εκλογές.

Η εφορευτική επιτροπή και η διαδικασία

Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι ο Φώτης Κουβέλης. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο Πάνος Ρήγας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Δημήτρης Τοκάνης, η Φανή Γιωτάκη, ο Γιάννης Μαντζουράνης και η Λίλα Σουλελέ.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα (σειρά κατάταξης, σταυροδοσία, κ.λπ).

Πριν τις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί εκλογική πρόβα, ώστε να «τεσταριστεί» το σύστημα και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία όσοι θα χειρίζονται τα τάμπλετ.

Τελικά, δεν θα υπάρχει άλλη κάλπη για τους φίλους και άλλη για τα μέλη στα εκλογικά κέντρα. Η κάλπη θα είναι μία για όλους. Όσοι ψηφίσουν με φυσική παρουσία θα δώσουν από 2 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας.

Από το Σάββατο 13 Απριλίου έως την Τρίτη 16 Απριλίου ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται, ως γνωστόν, στη Νέα Υόρκη. Από εκεί θα ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, μέσω του iSYRIZA.

Στις 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση του κόμματος, όπου θα παρουσιαστούν οι 42 υποψήφιοι.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button