ΕνημέρωσηΠολιτική

Ρεκόρ κερδοφορίας για το 2023 – Galaksias Portal News

Ιστορικό υψηλό κερδοφορίας κατέγραψε η Mytilineos το 2023, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το Euro1 δισ. σε επίπεδο EBITDA και τα 600 εκατ. καθαρών κερδών. σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε Euro5.492 εκατ. έναντι Euro6.306 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 13%, κυρίως λόγω της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν σημαντική αύξηση, κατά 23%, στα Euro1.014 εκατ. έναντι Euro823 εκατ. το 2022.

Τα καθαρά κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, ανήλθαν σε Euro623 εκατ., αυξημένα κατά 34% σε σύγκριση με τα Euro466 εκατ. το 2022. Το προτεινόμενο μέρισμα είναι 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η επίδοση αυτή, όπως τονίζει η εταιρεία επετεύχθη με οδηγό τις ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την προμήθεια ρεύματος και αερίου όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μετάλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η MYTILINEOS, αξιοποιώντας στο μέγιστο την ανθεκτικότητα του συνεργατικού επιχειρηματικού της μοντέλου, έχει θέσει τις βάσεις για να εδραιώσει την κερδοφορία της, σταθερά, σε επίπεδα άνω του Euro1 δισ. από το 2024 και μετά», προσθέτει.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Τα αποτελέσματα του 2023 μας αφήνουν πολύ ικανοποιημένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαμε τους μετόχους και stakeholders που πίστεψαν ότι η μεγάλη αύξηση των αποτελεσμάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την Εταιρεία. Και δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία, όσο και η λειτουργική, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες μας απέναντι στους εργαζομένους μας, τους μετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και όπως πάντα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαμβάνουμε.

Με υπερηφάνεια, αλλά και ταπεινότητα, συνεχίζουμε.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, μέσω μιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την MYTILINEOS ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής.

Οι διαδοχικές αναβαθμίσεις από στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η συνεχής αύξηση της συμμετοχής ξένων θεσμικών επενδυτών, η διεύρυνση της κάλυψης από αναλυτές των μεγαλύτερων οίκων, η εισαγωγή της MYTILINEΟS στην παγκόσμια ελίτ των εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ESG (με αξιολόγηση AA από τον MSCI) και η παρουσία στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, αποτυπώνουν με τον πιο πειστικό τρόπο την πρόοδο της Εταιρείας και τον ολοένα και υψηλότερο βαθμό διεθνοποίησης».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button