ΕνημέρωσηΟικονομία

Μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Τι να προσέξετε

Ανοιχτή έως και σήμερα Τρίτη (11/6) στις 10:00, ανεξαρτήτως του ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου, θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024-2025.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος της ΔΥΠΑ θα ξεκινήσει 1 Ιουλίου και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Βήμα – βήμα η αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω gov.gr, με ένα κλικ ΕΔΩ.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα, ενώ σε περιπτώσεις μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται στις αιτήσεις, όπου αυτό ζητείται.

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Γονείς και ΑμεΑ

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί. Φέτος, για πρώτη φορά, μοριοδοτούνται όσοι δεν έλαβαν επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα.

Σημειώνεται πως, οι πολίτες είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με αρκετές τεχνικές δυσκολίες, με τους δικαιούχους να αναφέρουν πως η σχετική πλατφόρμα δεν ανοίγει από το κινητό τους. Όσοι και όσες επέλεξαν να κάνουν αίτηση από υπολογιστή, έβλεπαν την ιστοσελίδα να «κολλάει», να «αργεί να φορτώσει», ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να κάνουν επαναφόρτωση των στοιχείων τους πάνω από 1-2 φορές.

Μάλιστα, ορισμένοι έβλεπαν πως μετά από τα reload, η αίτηση τους εμφανίστηκε ως «ακυρωμένη» και χρειάστηκε να κάνουν νέα αίτηση από την αρχή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button