Υγεία & Διατροφή

Το βιβλίο «Ταξίδι στο Πράσινο Αρκαδίας» του Θεόδωρου Τσιακίλου – Galaksias Portal News

Το βιβλίο του Θεόδωρου Τσιακίλου «Ταξίδι στο Πράσινο Αρκαδίας. Όσα άκουσα, έμαθα και θυμάμαι» παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας από τον Σύλλογο Απανταχού Πρασινιωτών Γορτυνίας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση» .

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο Θεόδωρος Τσιακίλος μετανάστης στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από το 1985 συγκέντρωσε με μεγάλη προσοχή ιστορικά, εθνολογικά, λαογραφικά αλλά και γλωσσικά στοιχεία και καταγράφει ένα οδοιπορικό στο πανέμορφο αρκαδικό χωριό του χθες και του σήμερα αποτυπώνοντας την ιστορία του τόπου αλλά και φροντίζοντας για τη διάσωση στον χρόνο της μνήμης ενός κόσμου που σβήνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιβλίο ανθολογούνται επίσης ποιήματα του μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Γαλανογιάννη (κατά κόσμον Γιάννη Κατσιμαλή) κατά το σχολικό έτος 1938-39 αλλά και το ημερολόγιο του Κώστα Τσιακίλου, γραμμένο όταν εκείνος ήταν μαθητής της Ε’ δημοτικού το 1965.

Το βιβλίο συμπληρώνουν ένα φωτογραφικό λεύκωμα και ένα λεξικό που καταγράφει λέξεις – τούρκικες, ενετικές, σλαβικές, αρβανίτικες – και εκφράσεις της περιοχής.

Ο συγγραφέας μιλώντας στην εκδήλωση μέσω τηλεφώνου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος αυτής της συγγραφικής απόπειρας είναι, διαβάζοντας πρωταρχικά, να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουμε την ιστορία του χωριού μας, σκηνές από την καθημερινότητά του, την καταγωγή μας, αλλά και να αναστήσουμε και να διατηρήσουμε μνήμες μιας εποχής που πέρασε και δεν ξαναγυρνά. Αποτελεί μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το παρελθόν με το παρόν με λιγοστό υλικό από προφορικές και γραπτές μαρτυρίες για τα παλαιότερα χρόνια αλλά άφθονο για τα πιο πρόσφατα. Γιατί ο χρόνος καθώς περνά φέρνει λήθη, σβήνει από το νου αναμνήσεις, γεγονότα, γνώσεις, ανθρώπους, οικογένειες, χωριά, πόλεις, έθνη.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Στην εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Πρασινιωτών Γορτυνίας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση» Νάντια Χριστοπούλου-Γεννάδη, ο βουλευτής Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Παναγιώτης Μπένος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πετρούπολης Γιώργος Τσιακίλος και ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας Καλλίμαχος Πυρπυρής.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, υπεύθυνη δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου με καταγωγή από το Πράσινο Γορτυνίας και η νομικός και δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, φίλη και συμμαθήτρια του συγγραφέα. Επίσης, ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου και φίλος του συγγραφέα Γιώργος Σκαλτσάς, ο αδελφός του Φώτης Τσιακίλος και οι φίλοι του και συγχωριανοί του Γιάννης Μπαρμπάκος και Τάκης Ζαφειρόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Αλεξάκη και Μανώλης Ιωνάς. Η Κατερίνα Αλεξάκη μελοποίησε στίχους από το ποίημα μαθητή γυμνασίου όπως διασώζεται στο βιβλίο και το τραγούδησε η ίδια».

Το βιβλίο διατίθεται από τον Σύλλογο Πρασινιωτών της Αθήνας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος – Αναγέννηση».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button