ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 700 εκατ. έως το 2027 – Galaksias Portal News

Στα 484 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία του χαρτοφυλακίου της Trade Estates το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 262% σε σχέση με το 2021, που αξία των ακινήτων της ήταν 185 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η θυγατρική του Ομίλου Φουρλή διαθέτει συνολικά 13 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 344.006 τ.μ. και εξειδικεύεται αποκλειστικά σε Retail Parks και Omni-Channel Logistics Centers. Την ώρα, που έως το 2027 σκοπεύει να φτάσει την αξία των ακινήτων πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Παπούλης, δήλωσε το εξής: «Καταλάβαμε εγκαίρως το έλλειμμα της ελληνικής αγοράς στα εμπορικά πάρκα και στα μεγάλα, μονώροφο κτίρια logistics νέας γενιάς, μισθωμένα σε έναν χρήστη (Big Box). Ειδικότερα, στα logistics η Trade Estates αποφάσισε να επικεντρωθεί στη διανομή των εμπορευμάτων των ισχυρών Ελλήνων και ξένων retailers και μέσω του διαδικτύου και μέσω των φυσικών καταστημάτων».

Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 10 retail parks στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Βουλγαρίας και Κύπρου, που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες μάρκες λιανικής. Το χαρτοφυλάκιο της ακόμα διαθέτει τρία μεγάλα logistics σε Οινόφυτα, Σχηματάρι και Ελευσίνα.

Τα εν λόγω κέντρα είναι μισθωμένα στον Όμιλο Φουρλή και εξυπηρετούν τις προμήθειες και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις της ΙΚΕΑ και των καταστημάτων INTERSPORT στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σ΄αυτήν τη φάση ωστόσο η εταιρεία έχει ακόμη δύο μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη και τέσσερα, τα οποία είναι σε φάση σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων, όπως το retail park στο Ελληνικό.

Το πιο πρόσφατο deal της εταιρείας με τον Όμιλο Inter IKEA που αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα συνολικά 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διεθνούς κέντρου διανομής προϊόντων, εμβαδού 50.000 τετραγωνικών μέτρων στον Ασπρόπυργο.

Ακόμη, η επένδυση είναι στη φάση των αδειοδοτήσεων, ωστόσο σύντομα θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, με σκοπό το έργο να είναι έτοιμο το 2025. Το μέγεθος της κατασκευής του κτιρίου στην αρχική του φάση θα ανέρχεται σε 50.000 τ.μ. και θα διαθέτει 55.000 σύγχρονες θέσεις παλετών.

Το Κέντρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί άμεσα με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών. Στον ίδιο τομέα, στην περιοχή της Ελευσίνας ετοιμάζεται να κατασκευάσει συνολικά 58.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, καθώς έχει συμφωνήσει με τον Κωτσόβολο.

Στα retail parks, η Trade Estates θα δημιουργήσει ένα brand με το όνομα Top Parks, το οποίο θα έχει κάτω από την ομπρέλα όλα τα εμπορικά πάρκα της εταιρείας. Σε αυτήν την φάση, κατασκευάζονται τα εμπορικά Πάρκα στην Πάτρα και στο Ηράκλειο. Tο retail park στην Πάτρα θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024, ενώ στο Ηράκλειο το 2025.

Την πορεία των ελληνικών ΑΕΕΑΠ, σχολίασε με τη σειρά του ο Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής του Ομίλου Φουρλή, τονίζοντας το εξής: « Σήμερα, υπάρχει σημαντική κινητικότητα από τις ΑΕΕΠ, οι οποίες έχουν πολλά να προσφέρουν στο ελληνικό real estate, καθώς παράγουν σταθερό εισόδημα, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση».

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, η Trade Estates είχε έσοδα από μισθώματα κατά την χρήση 2023 ύψους 26,7 εκατ. ευρώ, έναντι 20,8 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,3%. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται από την ενσωμάτωση μισθωμάτων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών (όπως το Εμπορικό Πάρκο Ιωαννίνων και Λάρισας, Logistics Ελευσίνας και SMART PARK), της σύναψης νέων μισθώσεων με βελτιωμένο έσοδο σε σχέση με προγενέστερες καθώς και τη θετική απόδοση των μισθωτών των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023.

To άρθρο Trade Estates: Πώς θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 700 εκατ. έως το 2027 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button