Κόσμος

Οι γυναίκες με HPV υψηλού κινδύνου και μεταβολικό σύνδρομο έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας

Ζήσης Ψάλλας

Χρησιμοποιώντας μεγάλης κλίμακας δεδομένα στις ΗΠΑ που παρακολουθούσαν ασθενείς για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου του York διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο και στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) διατρέχουν 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη εξέτασης της συννοσηρότητας χρόνιας νόσου όταν πρόκειται για καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι οι μεταβολικές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στον παρατεταμένο HPV, αυτή η μελέτη επεκτείνει την προηγούμενη εργασία εξετάζοντας τις συσχετίσεις με τον κίνδυνο θνησιμότητας», λέει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Νοσηλευτικής Catriona Buick. Ειδική στον HPV, η Buick, την υγεία των γυναικών και τη φροντίδα του καρκίνου, συνεργάστηκε με την Parmis Mirzadeh και άλλους, που εξετάζουν την παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες, για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνδεση.

Τα δεδομένα για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE, ελήφθησαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών με τελικό δείγμα 5.101 ατόμων (3.274 γυναίκες). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο είχαν HPV υψηλού κινδύνου.

Η μελέτη δεν πρότεινε αυξημένη θνησιμότητα μόνο για την κατάσταση του HPV, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα δεδομένα επέτρεπαν μόνο ένα στιγμιότυπο για το εάν μια γυναίκα είχε HPV. «Ο HPV είναι η πιο διαδεδομένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και αναφέρεται ως η κοινή γρίπη των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νόσων», εξήγησε η Buick. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σώμα θα εκκαθαρίσει τον HPV αρκετά γρήγορα, αλλά οι παρατεταμένες περιπτώσεις HPV υψηλού κινδύνου μπορούν να εξελιχθούν σε προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας και σε ορισμένες περιπτώσεις, ύστερα από χρόνια, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ τα περισσότερα από τα 200 γνωστά στελέχη δεν παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα, μια χούφτα τους ευθύνεται για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που αντιπροσωπεύει το 4,5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως.

Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να περιλαμβάνουν υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση, υψηλά επίπεδα σακχάρου και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν και δεν εξετάστηκαν άμεσα σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν περίπου 65% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και 25% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Δεν είναι σαφές πώς το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον HPV. Πιθανότατα έχει να κάνει με την εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση και τη χρόνια φλεγμονή, αλλά η έρευνα που εξετάζει μια άμεση φυσιολογική οδό πρέπει ακόμα να γίνει.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, της συμμετοχής σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας για τον καρκίνο και του εμβολιασμού για τον HPV. Οι διαδικασίες σε όλο τον κόσμο απομακρύνονται από το τεστ Παπανικολάου προς το τεστ HPV, το οποίο μπορεί να προειδοποιεί τους επαγγελματίες υγείας για πιθανά προβλήματα νωρίτερα και δεν χρειάζεται να γίνεται τόσο συχνά. Αν και οι εμβολιασμοί HPV είναι πολύ χρήσιμοι, βοηθούν στην προστασία μόνο από τα πιο κοινά στελέχη, μεταξύ 40 στελεχών του HPV που θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο, είπε η Buick. «Ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, όλα τα άτομα με τράχηλο μήτρας πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button