Επικαιρότητα

Μετά τη μπλε και τη μοβ, συναγερμός και για τη μέδουσα… γίγας – Galaksias.com

Ήδη, οι πρώτες μέδουσες γίγας έκαναν την εμφάνισή τους – Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για αύξηση του πληθυσμού τους

Μετά την εμφάνιση ενός είδους μέδουσας της Ερυθράς Θάλασσας, συγκεκριμένα τεσσάρων ατόμων του είδους Rhopilema nomadica, που είναι ενδημικό της Ερυθράς Θάλασσας και στη Μεσόγειο, ήρθε η σειρά της… γίγας. Πρόκειται για μία νομαδική μέδουσα, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 1 μέτρο.

Από τα μέσα Μαρτίου, αν και η άνοιξη είναι γενικά η εποχή που οι μέδουσες αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, εντοπίστηκε σε αρκετές περιοχές της Ρόδου η τροπική μέδουσα Rhopilema nomadica.

Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν οκτώ πλοκάμια με νηματοκύστες, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής, σύμφωνα με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου / ΕΛΚΕΘΕ.

Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών», υπογραμμίσθηκε σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τις μέδουσες»

«Ο αριθμός των μεδουσών δεν είναι ανησυχητικός, μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε πολλά σημεία γύρω από το νησί. Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών και φαίνεται πως αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι μέδουσες αναπαράγονται τόσο συχνά.

Όπως και να έχει, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τις μέδουσες. Την περίοδο έξαρσης του φαινομένου, οι πολίτες συνιστάται να αποφεύγουν να κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή», επεσήμανε αρχικά ο ιχθυολόγος στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, Γεράσιμος Κονδυλάτος, μιλώντας στα «Νέα».

Την αποφεύγουμε ακόμη κι αν είναι νεκρή

«Ακόμα και αν βρούμε μία μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια! Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μία πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι.
  • Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.
  • Αν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει / μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button