Κόσμος

Βραβευμένος σκηνοθέτης παραδέχτηκε σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες – Galaksias.com

Ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες της Κροατίας, ο Ντάλιμπορ Μάτανιτς, παραδέχτηκε, με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε πολλές γυναίκες, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων στη χώρα του.

«Όλα αυτά έγιναν σε περιόδους όπου ήμουν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών. Η δουλειά μας είναι πολύ αγχωτική – όμως αυτό ασφαλώς δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά μου», γράφει ο 49χρονος Μάτανιτς, προσθέτοντας ότι αποφάσισε να εισαχθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης.

Η «ομολογία» του ήρθε αφού είχαν προηγηθεί πολλά δημοσιεύματα στον Τύπο για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση.

Ο σκηνοθέτης, που το 2015 κέρδισε το βραβείο της επιτροπής «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Ο καυτός ήλιος», συχνά χρησιμοποιούσε τα έργα του για να ασκήσει κριτική στην κουλτούρα της πατριαρχίας και τη βία σε βάρος των γυναικών.

«Είναι τρομακτικό σοκ, επειδή εμφανιζόταν σαν σύμμαχος» των γυναικών, σχολίασε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Σάνια Σάρναβκα.

Η βία και οι σεξουαλικές επιθέσεις θεωρούνταν επί χρόνια θέματα ταμπού στα Βαλκάνια, όπου οι αξίες της πατριαρχικής κοινωνίας παραμένουν ακόμη βαθιά ριζωμένες σε κάποιες περιοχές. Το θέμα αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το κίνημα #Metoo αλλά και μια υπόθεση στη γειτονική Σερβία, όταν μια ηθοποιός κατηγόρησε για βιασμό τον πρώην καθηγητή της στη δραματική σχολή, δίνοντας έτσι το έναυσμα σε χιλιάδες γυναίκες να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button