Υγεία & Διατροφή

Οι λευκοί ηθοποιοί εμφανίζονται περισσότερο από τους μη λευκούς στις αφίσες αμερικανικών ταινιών – Galaksias Portal News

Οι λευκοί ηθοποιοί εμφανίζονται συχνότερα και πιο εμφανώς στις αφίσες των ταινιών αμερικανικής παραγωγής σε σχέση με τους μη λευκούς, παρά την πρόσφατη αύξηση της εκπροσώπησης ηθοποιών από άλλες εθνοτικές ομάδες στις ταινίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Humanities and Social Sciences Communications» του ομίλου «Nature».

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μπεν Γκουριόν και το Κολέγιο Afeka του Ισραήλ, μελέτησαν τις τάσεις στην εθνοτική πολυμορφία των ηθοποιών, οι οποίοι εμφανίζονται σε περισσότερες από 45.000 αφίσες που διαφημίζουν πάνω από 24.000 αγγλόφωνες ταινίες παραγόμενες στις ΗΠΑ μεταξύ 1960 και 2021. Οι ηθοποιοί κατατάχθηκαν με τη χρήση αλγόριθμου σε μία από τις τέσσερις εθνοτικές ομάδες: λευκοί, μαύροι, Ινδοί ή Ασιάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατήρησαν, οι λευκοί ηθοποιοί εμφανίζονται σταθερά συχνότερα στις αφίσες σε σχέση με τους μαύρους, τους Ασιάτες και τους Ινδούς ηθοποιούς, ωστόσο το ποσοστό των λευκών ηθοποιών μειώθηκε από πάνω από 90% το 1960 σε 77% το 2020. Η εκπροσώπηση των μαύρων, Ασιατών και Ινδών ηθοποιών αυξήθηκε, με το ποσοστό των μαύρων ηθοποιών που εμφανίζονται στις αφίσες ταινιών να διπλασιάζεται μεταξύ 2010 και 2021 σε 17,5%.

Αν και η εκπροσώπηση των μαύρων, Ασιατών, Ινδών και λευκών ηθοποιών στις αφίσες το 2020-2021 ήταν παρόμοια με την εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού των ΗΠΑ, ωστόσο οι συγγραφείς της μελέτης εντόπισαν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι ηθοποιοί διαφορετικών εθνοτήτων εμφανίζονταν στις αφίσες. Τα πρόσωπα των λευκών ηθοποιών έτειναν να είναι κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερα και να βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο των αφισών από ό,τι τα πρόσωπα των μη λευκών ηθοποιών, ενώ οι μη λευκοί ηθοποιοί ήταν πιο πιθανό να εμφανίζονται σε αφίσες με περισσότερους από έξι διαφορετικούς ηθοποιούς ή με μη λευκό πρωταγωνιστή.

Η ανάλυση των καταλόγων των ηθοποιών των ταινιών που μελετήθηκαν αποκάλυψε ότι οι λευκοί ηθοποιοί εκπροσωπούνταν περισσότερο σε όλες τις θέσεις του καστ. Οι μαύροι ηθοποιοί εκπροσωπούνταν καλύτερα σε χαμηλότερες θέσεις του καστ και οι Ινδοί και οι Ασιάτες ηθοποιοί εκπροσωπούνταν σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις θέσεις του καστ. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν λοιπόν ότι οι μη λευκοί ηθοποιοί είναι πιο πιθανό να τοποθετηθούν σε δευτερεύοντες ρόλους ή σε ταινίες με πλοκή που σχετίζεται με την εθνικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι συγγραφείς διερεύνησαν τα είδη των κινηματογραφικών αφισών στα οποία εμφανίζονταν οι ηθοποιοί, διαπίστωσαν ότι οι λευκοί ηθοποιοί συμμετείχαν περισσότερο σε όλα τα είδη. Παρατήρησαν, επίσης, ότι σε σχέση με άλλες εθνότητες, οι μαύροι ηθοποιοί ήταν πιο πιθανό να εμφανίζονται σε αφίσες για ταινίες με εγκλήματα, ενώ οι Ασιάτες ηθοποιοί σε αφίσες για ταινίες δράσης, ευρήματα που αντικατοπτρίζουν τη στερεοτυπική αναπαράσταση των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις εθνοτικές ομάδες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button