Κόσμος

Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στη Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στη Βαρκελώνη, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Από τις Βαλεαρίδες μέχρι τις Κανάριες Νήσους και την Μάλαγα οι εκδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία από τους μόνιμου κατοίκους των διάσημων τουριστικών προορισμών.

Ενδεικτικά, η Βαρκελώνη – ο κορυφαίος προορισμός στην Ισπανία – υποδέχθηκε τον περασμένο χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου της πόλης.

«Εξω οι τουρίστες από τις γειτονιές μας»

Πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «περιορίστε τον τουρισμό τώρα!», οι διαδηλωτές πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι τουρίστες έξω από τις γειτονιές μας», σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξιν των τουριστών.

Με συνθήματα όπως «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό» και «η Βαρκελώνη δεν πωλείται», οι διαδηλωτές ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη τους.

Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού καταγγέλλουν τα αποτελέσματά του στην τιμή της στέγης -τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης – αλλά επίσης τις συνέπειές του στα τοπικά καταστήματα, στο περιβάλλον ή στις συνθήκες απασχόλησης των ντόπιων.

«Τα μαγαζιά της γειτονιάς κλείνουν για να αφήσουν την θέση τους σε ένα εμπορικό μοντέλο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι (…) δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, αναγκάζονται να φύγουν», λέει μία 35χρονη μουσικός που ζει στην συνοικία Μπαρσελονέτα.

«Δεν έχουμε τίποτε κατά του τουρισμού, αλλά με τον υπερβάλλοντα τουρισμό, ναι, διότι κάνει την πόλη αβίωτη», εξήγησε ο Ζόρντι Γκουγιού, ένας 70χρονος βαρκελωνέζος κοινωνιολόγος.

Για να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων στην στέγη, ο δήμος ανακοίνωσε την πρόθεση να σταματήσει την ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι το 2029.

Από τον τουρισμό το 12,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μετά την Γαλλία τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 85,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι η Καταλωνία, με 18 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Βαλεαρίδες (14,4 εκατομμύρια) και οι Κανάριες Νήσοι (13,9 εκατομμύρια).

Ο τομέας του τουρισμού στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων απασχόλησης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button