Κόσμος

Μεγάλη φωτιά στη Λεμεσό – Δύο εναέρια μέσα στέλνει η Ελλάδα – Ειδήσεις

Μεγάλη φωτιά μαίνεται στη Λεμεσό της Κύπρου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με την εναλλαγή της κατεύθυνσης της πυρκαγιάς, δυσχεραίνουν το έργο τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μαθικολώνη, Αψιού και Γεράσα και εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων.

Η Κύπρος ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU, ζητώντας βοήθεια για εναέρια μέσα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Ελλάδα και Λίβανος ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Κύπριου ΥΠΕΞ για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Αύριο, Δευτέρα 07/08, θα μεταβούν δύο πτητικά μέσα από την Ελλάδα και ένα από τον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη για να του εκφράσει τη συμπαράσταση της χώρας μας στις δύσκολες αυτές ώρες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην επαρχία Άλασσα επιχειρούσαν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ 12 εναέρια μέσα και το Ιορδανικό ελικόπτερο MI 26, τα οποία καθηλώθηκαν μόλις έπεσε το σκοτάδι.

Οι Αρχές, προχώρησαν σε εκκενώσεις περιοχών, αρχικά στις κοινότητες Αψιού και Μαθικολώνη και στη συνέχεια δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση και της Απεσιάς. Επιπλέον, λόγω της πυρκαγιάς, έχουν κλείσει δρόμοι στην επαρχία, με τους οδηγούς να καλούνται να κατευθυνθούν σε άλλα σημεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με την βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχές.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση όμως επιχειρούν οι δυνάμεις. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε καλά νέα στην επόμενη ώρα. Πάντα είμαι αισιόδοξος. Είναι πολλά τα μέτωπα, αλλά έχουμε κινητοποιήσει πολλές δυνάμεις και στόχος μας είναι να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά απόψε. Είναι δύσκολο σημείο, όμως έχουμε δυνάμεις στο σημείο», σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας κ. Ξενοφώντος από το Συντονιστικό Κέντρο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button